BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja zbog aktivnosti čoveka

Milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja zbog aktivnosti čoveka
15.05.2019. god.


Ujedinjene nacije su objavile izveštaj prema kojem je milion vrsta biljaka i životinja u opasnosti od izumiranja, kao i da je ljudska vrsta ugrožena jer joj predstoji opasnost od nedostatka hrane i zdrave vode za piće.


Kako je preneo „Njujork tajms“, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta je posledica razvoja ljudske zajednice.

Taj izveštaj UN pripremili su brojni ekolozi i naučnici iz 131 zemlje-članice UN-a. Izveštaj ima 1.500 strana i biće objavljen u celini ove sedmice u Parizu, a rezime na 40 strana namenjen medijima je upućen na adrese svih zemalja-članica UN-a.

Prema oceni naučnih krugova, istraživanja su veoma uznemirujuća.

Već sada je za 20 odsto opao broj biljaka na njihovim prirodnim staništima, a isto važi za sve vrste životinja, od bubica do velikih sisara. Taj proces se odvijao tokom proteklih 100 godina, otkako su biolozi počeli da prate stanje među biljkama i životinjama.

Aktivnosti ljudi kao što su ribolov, krčenje šuma i nedozvoljen lov ugroženih vrsta životinja doprineli su stanju kakvo je danas. Čovečanstvo je prešlo broj od sedam milijardi i to menja životnu sredinu takvom brzinom kakva do sada nije zabeležena.

Postoji mogućnost da će izumreti 40 odsto životinja koje žive u vodi i na suvom, trećina morskih sisara, trećina korala i više od pola miliona životinja koje žive na tvrdom tlu. Aktuelno izumiranje živog sveta na Zemlji nikada dosad nije išlo takvom brzinom, konstatovali su autori izveštaja.

Globalno otopljavanje pogoršava brzinu izumiranja barem za pet odsto, konstatovali su ekolozi.

Tanjug


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Igorь Podgornый/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Drugi međunarodni simpozijum "Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999." Drugi međunarodnom simpozijum "Posledice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999."


Američka kosmička agencija NASA objavila je fotografije mesta pada izraelskog lunarnog aparata na mesečevu stranu u aprilu.   Crno-bele fotografije prikazuju izgled mesta pre i posle pada

Kineski istraživači su otkrili revolucionarni "biološki lepak" koji bi mogao biti proboj koji je potreban da se zaustav krvarenje kod pacijenata sa otvorenim ranama, kao i kupovinom vremena za...


Osma po redu manifestacija „Maj, mesec matematike“ (M3), u organizaciji Centra za promociju nauke i Matematičkog instituta SANU, ove godine pod sloganom „Istraži koordinate“ pretvara celu Srbiju u zemlju...

Američka kosmička agencija NASA snimila je teleskopom „Habl“ fotografiju galaksije NGC 2903 zajedno sa još 145 obližnjih galaksija.


Na 36. Balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Kišinjevu, mladi matematičari Srbije osvojili su prvo mesto u ekipnom takmičenju u konkurenciji 11 zvaničnih i šest gostujućih zemalja.


Ostale novosti iz rubrike »