BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

„Progres MS-09“ stigao Međunarodnu svemirsku stanicu za rekordno kratko vreme

„Progres MS-09“ stigao Međunarodnu svemirsku stanicu za rekordno kratko vreme
10.07.2018. god.


Kosmički teretnjak „Progres MS-09“ stigao je na Međunarodnu svemirsku stanicu za rekordno kratko vreme, balističari su uspeli da realizuju najkraću šemu zbližavanja i spajanja sa stanicom, saopštio je dopisnik Sputnjika iz moskovskog Centra za kontrolu leta.


Spajanje sa stanicom je izvedeno sa 3 sata i 40 minuta nakon lansiranja, devet minuta pre očekivanog vremena. Do tog rekorda rekord je iznosio 5 sati i 39 minuta.

Raketa „Sojuz-2.1a“ sa „Progresom“ krenula je sinoć u 23.51. Devet minuta kasnije je uspešno izveden „MS-09“ na putanji leta ka orbitalnoj stanici. Oko sat i po posle starta stigla je informacija da mu balistički uslovi leta broda omogućavaju da dođe na MKS u rekordno vreme.

„Progres“ je isporučio na orbitu oko 2,5 tone tereta, uključujući proizvode, lekove, gorivo i naučnu opremu, kao i skafandere nove generacije „Orlan-MKS“ — dva takva skafandera se već koriste na stanici.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Mamontov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ispitivanja prvog serijskog motora RD-108A, koji koristi najnovije raketno gorivo, uspešno se završena, saopšteno je iz Ujedinjene korporacije za proizvodnju raketnih motora.


Idu­ći u ko­rak sa sve­tom, biv­ša Ju­go­sla­vi­ja je pod­sti­ca­la ra­ču­nar­sko umre­ža­va­nje, pa je ta­ko kra­jem osam­de­se­tih na­sta­la aka­dem­ska mre­ža ko­ja će naj­pre pre­ra­sti u na­ci­o­nal­ni do­men .yu, a po­tom...

Rusija planira da u periodu od 2031. do 2035. godine pošalje na Mesec četiri automatska kosmačka broda, izjavio je za RIA Novosti izvor u raketno-kosmičkoj oblasti.Glavni konstruktor kompanije „Energomaš“ Petar Levočkin rekao je da je poređenje karakteristika ruskog raketnog motora RD-180 sa motorom Ilona Maska „raptor“, slično poređenju dizel i benzinskog motora.


Ostale novosti iz rubrike »