BTG-vrh
Početna stranica > Novosti

Donet zakon protiv deljenja video klipova na Internetu

Donet zakon protiv deljenja video klipova na Internetu
09.10.2019. god.
Deepfake video snimci nastaju kada programi, tj. softver sa veštačkom inteligencijom manipuliše sa nekoliko video snimaka,i spaja ih u novi, pri čemu je rezultat da bilo koja osoba može reći ili uraditi bilo šta - i to na snimku, koji preko Interneta vide stotine miliona ljudi!
Internet je godinama bio preplavljen snimcima političara i glumaca koji izgovaraju stvari koje nisu nikada u realnom životu. Mnoge državne agencije i kompjuterski stručnjaci su  upozorili da deepfake video tehnologija ima izuzetno velike mogućnosti zloupotrebe i manipulacije. Ipak, sada je guverner Kalifornije Gavin Njusom potpisao dva nova zakona po kojima je ilegalno praviti deepfake video snimke, a takođe je i kažnjivo po zakonu SAD o kompjuterskim prevarama. I Evropska unija priprema takve zakone, kao i Belgija, Francuska, Italija i Holandija.
 
Ove evropske zemlje deepfake tehnologiju smatraju prvenstveno opasnom u političkim kampanjama i širenju političke propagande. 
 
Ivan Trajković
 
Foto: Twitter
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zbog sankcija SAD Kini i njenim tehnološkim kompanijama, več neko vreme novi Huawei uređaji stižu bez Google aplikacija i Google Play prodavnice.    Iako Huawei ima svoju prodavnicu aplikacija App Gallery,...


  Zbog velikog broja lažnih vesti na društvenim mrežama, Twitter se odlučio da natera korisnike da pročitaju članke i likove sa vestima pre nego ih podele.    Za sada će ova

  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 


  Kompanija za sajber sigurnost ESET saopštila je da su njeni stručnjaci otkrili hakersku grupu koja je neprimećena radila čak devet godina.   Grupa pod imenom XDSpy je napadala državne i pri...

    Kompanija Apple će za nedelju dana predstaviti novu generaciju svog popularnog smartfona iPhone. 


  Stručnjaci za računarsku bezbednost pronašli su novi virus za Android uređaje, nazvan Alien, koji može da ukrade korisnička imena i šifre iz čak 226 popularnih aplikacija.


Ostale novosti iz rubrike »