BTG-vrh
Početna stranica > Novosti

Olakšice za kupovinu putem interneta: Do 300 KM bez plaćanja carine

Olakšice za kupovinu putem interneta: Do 300 KM bez plaćanja carine
04.02.2018. god.

 Sviđanja 

Internet kupovina sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja, pa je broj paketa koji stižu sa drugog kraja svijeta sve veći. Lijepa vijest za sve koji kupuju preko interneta je da će paketi vrijednosti do 300 KM sedmično, biti oslobođeni plaćanja carine.
 
S internetom sve može lakše i brže, pa se i internet kupovina uvukla pod kožu. Đorđe Deurić već godinama kupuje onlajn. Mnogo je, kako kaže, jeftinije, a i izbor je veći.
 
Đorđe navodi da na ovaj način kupuje skoro sve; od tehnike, odjeće, uređaja, do literature, knjiga, tj. sve što nema priliku da kupi u svom gradu.
 
Na svu robu vrijednosti veće od 50 KM do sada se naplaćivala carina i PDV. Roba, kako se u zakonu naziva “zanemarive vrijednosti” od juče je sve ono što dolazi u paketima vrijednosti do 300 maraka.

Do 300 KM bez plaćanja carine

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže da ukoliko fizičko lice dobija paket od fizičkog lica iz inostranstva, pravo na oslobađanje će biti do vrijednosti paketa do 90 KM. Takođe, ukoliko fizičko lice naručuje robu putem interneta od pravnog lica, novom odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja do vrijednosti od 300 KM, a takva pošiljka će biti oslobođena plaćanja carine i PDV-a.
 
Ovaj način kupovine, međutim, ponekad može koštati i novca i živaca, upozoravaju iz Inspektorata Srpske. Sve je više građana koji robu naručuju iz trećih zemalja, a onda je putem društvenih mreža preprodaju u BiH. Riječ je, kaže Borka Surtov iz Inspektorata, o ilegalnoj trgovini, pa kupac koji nije zadovoljan nema kome da se žali.
 
– Moramo znati razlikovati prodaju koju vrše registrovani subjekti i prodaju koja se vrši iz domova ili kuća, odnosno gdje to rade lica koja nisu registrovana za taj vid prodaje. Zabranjen je način prodaje na ovakav način, a samim tim potrošač nema nikakva prava u slučaju da kupi od neregistrovanog lica. Niti je dobio račun, niti ima način da zaštiti svoja prava – navela je Surtov.
 
Nova pravila o podizanju praga za naplatu carine sa 50 KM na 300 KM sedmično mogla bi, očekuju u Upravi za indirektno oporezivanje, znatno da povećaju broj pošiljki koje stižu sa drugog kraja svijeta. Činjenica je, međutim, da u BiH i dalje ne postoji značajan broj legalnih internet trgovaca, pa će novine značiti i više posla za inspektore koji pokušavaju da preprodaju necarinjene robe uvedu u legalne tokove, javlja RTRS.
 
 
Domaće interet prodavnice

U porastu je broj internet prodavnica čiji su vlasnici domaća pravna i fizička lica.
 
Kupovinu hardvera i softvera, telefona, elektroničke i fiskalene opreme opreme možete obaviti putem sajta https://prodaja.bitlab.rs čiji je vlasnik domaće preduzeće.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

RASTERETITE PC: Ako vam Chrome usporava kompjuter odmah uradite ovo!


Kao kompanija koja je u svim segmentima poslovanja posvećena konstantnim inovacijama, NIS je u saradnji sa Centrom za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija – ICT Hub u Beogradu organizovao...

U organizaciji kompanije NIS i Centra za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacija – ICT Hub, večeras je u Beogradu počeo prvi NIS hakaton pod nazivom „Hakovanje benzinske stanice“.


Najtraženije zanimanje u Srbiji budi sve veće interesovanje, kako zbog lakog pronalaženja posla, tako i zbog životnog stila. Programeri su izgradili čitavu imperiju u svoja četiri zida, žive na...

Istraživači iz Kaspersky Lab-a obavili su 18.01. izvještaj (link is external) u kome opisuju jedan od najnaprednijih virusa koji cilja Android uređaje. Ovaj virus, nazvan Skygofree, poznat je od...


Ruska država namerava da od aprila ove godine pozove kompanije i fizička lica da se uključe u istraživanje slabih mesta IT sistema, piše portal Vedomosti, pozivajući se na plan...


Ostale novosti iz rubrike »