BTG-vrh
Početna stranica > Novosti

Olakšice za kupovinu putem interneta: Do 300 KM bez plaćanja carine

Olakšice za kupovinu putem interneta: Do 300 KM bez plaćanja carine
04.02.2018. god.

 Sviđanja 

Internet kupovina sve više potiskuje tradicionalni način trgovanja, pa je broj paketa koji stižu sa drugog kraja svijeta sve veći. Lijepa vijest za sve koji kupuju preko interneta je da će paketi vrijednosti do 300 KM sedmično, biti oslobođeni plaćanja carine.
 
S internetom sve može lakše i brže, pa se i internet kupovina uvukla pod kožu. Đorđe Deurić već godinama kupuje onlajn. Mnogo je, kako kaže, jeftinije, a i izbor je veći.
 
Đorđe navodi da na ovaj način kupuje skoro sve; od tehnike, odjeće, uređaja, do literature, knjiga, tj. sve što nema priliku da kupi u svom gradu.
 
Na svu robu vrijednosti veće od 50 KM do sada se naplaćivala carina i PDV. Roba, kako se u zakonu naziva “zanemarive vrijednosti” od juče je sve ono što dolazi u paketima vrijednosti do 300 maraka.

Do 300 KM bez plaćanja carine

Portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević kaže da ukoliko fizičko lice dobija paket od fizičkog lica iz inostranstva, pravo na oslobađanje će biti do vrijednosti paketa do 90 KM. Takođe, ukoliko fizičko lice naručuje robu putem interneta od pravnog lica, novom odlukom je predviđeno oslobađanje od plaćanja do vrijednosti od 300 KM, a takva pošiljka će biti oslobođena plaćanja carine i PDV-a.
 
Ovaj način kupovine, međutim, ponekad može koštati i novca i živaca, upozoravaju iz Inspektorata Srpske. Sve je više građana koji robu naručuju iz trećih zemalja, a onda je putem društvenih mreža preprodaju u BiH. Riječ je, kaže Borka Surtov iz Inspektorata, o ilegalnoj trgovini, pa kupac koji nije zadovoljan nema kome da se žali.
 
– Moramo znati razlikovati prodaju koju vrše registrovani subjekti i prodaju koja se vrši iz domova ili kuća, odnosno gdje to rade lica koja nisu registrovana za taj vid prodaje. Zabranjen je način prodaje na ovakav način, a samim tim potrošač nema nikakva prava u slučaju da kupi od neregistrovanog lica. Niti je dobio račun, niti ima način da zaštiti svoja prava – navela je Surtov.
 
Nova pravila o podizanju praga za naplatu carine sa 50 KM na 300 KM sedmično mogla bi, očekuju u Upravi za indirektno oporezivanje, znatno da povećaju broj pošiljki koje stižu sa drugog kraja svijeta. Činjenica je, međutim, da u BiH i dalje ne postoji značajan broj legalnih internet trgovaca, pa će novine značiti i više posla za inspektore koji pokušavaju da preprodaju necarinjene robe uvedu u legalne tokove, javlja RTRS.
 
 
Domaće interet prodavnice

U porastu je broj internet prodavnica čiji su vlasnici domaća pravna i fizička lica.
 
Kupovinu hardvera i softvera, telefona, elektroničke i fiskalene opreme opreme možete obaviti putem sajta https://prodaja.bitlab.rs čiji je vlasnik domaće preduzeće.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svi već znaju da Kina ima veoma stroge zakone i pravila kada je Internet sadržaj u pitanju. Takođe, maksimalno se forsiraju domaće aplikacije i web sadržaji, pa globalni igrači...


" Svi svetski proizvođači računara, mobilnih telefona, kamera i drugih gedžeta se trude da budu predstavljeni u najboljem svetlu. "

" 3 i po milijarde ljudi u svetu ima stalni pristup internetu, dok je dostupnost interneta (userbase reach) na oko 4 milijarde ljudi, prema istraživanju kompanije We Are Social....


" U 2019 će trend u svetu telefona biti full screen body - cela prednja strana uređaja će biti ekran. A gde onda staviti kameru? "

"Ovome je doprinela činjenica da iPhone korisnici sada duže vreme koriste svoje uređaje i u proseku ih menjaju svake 1,6 godine. Drugi razlog je i da su mnogi korisnici...


    Kako se utakmica na mobilnom tržištu sve više zahuktava, Nokia (koja je sada brend kompanije HMD Global) odlučila je da vrati modele sa oznakom PureView.  


Ostale novosti iz rubrike »