eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Kina bi mogla srušiti SAD kao najveću svetsku ekonomiju pre nego što se očekivalo

RT: Kina bi mogla srušiti SAD kao najveću svetsku ekonomiju pre nego što se očekivalo
17.01.2021. god.

BDP Kine, d
ruge najveće svetske ekonomije, predviđa se da će se ove godine povećati za 8,2 odsto, nastavljajući da nadmašuje globalne igrače, uključujući Sjedinjene Države, prema istraživanju ekonomista agencije "Blumberg."

Kina je jedina velika ekonomija koja je izbegla poremećaje u ekonomiji 2020. godine. Sada je na putu da SAD pretekne kao najveću ekonomiju 2028. godine, rekao je Homi Haras, zamenik direktora za globalnu ekonomiju i program razvoja Instituta "Brukings", što je dve godine brže nego što se ranije procenilo.

Udeo zemlje u svetskoj ekonomiji rastao je najbržim tempom ovog veka. Statistika je pokazala da je globalna proizvodnja prošle godine opala za 4,2 odsto, potiskujući udeo Kine na 14,5 odsto po cenama od 2010. godine.

Ekonomisti su istakli da Peking produbljuje ekonomske veze unutar Azije i Evrope i stremi da domaća potrošnja pokrene sledeću fazu rasta. Ove nedelje je predsednik Si Đinping rekao da su „vreme i situacija“ na strani zemlje u novoj godini dok se Vašington bori sa domaćim previranjima.

Pandemija bi mogla da pomogne Kini da „učvrsti svoju poziciju u globalnoj ekonomiji“, rekao je za Blumberg Ka Zeng, direktor azijskih studija na Univerzitetu u Arkanzasu. Američke i evropske kompanije će se verovatno više fokusirati na Kinu zbog „potencijala da ta zemlja bude jedini veliki izvor rasta u postpandemijskom svetu“.

Kineski izvoz porastao je 3,6 odsto u 2020. godini, prema zvaničnim podacima, a Ukupna svetska trgovina se smanjila za 5,6 procenata, prema procenama UN-ovog tela za trgovinu i razvoj - UNCTAD-a.

U međuvremenu, Kina je verovatno povratila titulu svetske destinacije za strana ulaganja, pošto se više od 129,5 milijardi dolara slilo u tu zemlju do novembra 2020. godine. Globalno se kaže da su tokovi stranih investicija u 2020. godini opali za 30-40 odsto u odnosu na prošlu godinu, prema UNCTAD-u.

„Za globalnu ekonomiju nije važan samo rast Kine, već i obrazac njenog rasta. Kina nastavlja da teži ka većem oslanjanju na potrošnju radi rasta. Za ostatak sveta, Kina će sve više postajati potrošač pored proizvodne uloge koju je dugo igrala“, rekao je Čang Šu, glavni ekonomista za Aziju.

Izvor: Vostok / RT

 



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Pixabay.com / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev


Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva

Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Moskva prkosi apokaliptičnim prognozama, piše časopis

Poljoprivredni proizvođači u Poljskoj su ogorčeni što njihovi ukrajinski konkurenti mogu da prodaju žito u EU bez plaćanja carina


Ograničenje se neće odnositi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije i na Južnu Osetiju, Abhaziju, Mongoliju i Uzbekistan.


Ostale novosti iz rubrike »