eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Velika Britanija počela sa uklanjanjem opreme kineskog „Huaveja“ iz sistema 5G mreže

RT: Velika Britanija počela sa uklanjanjem opreme kineskog „Huaveja“ iz sistema 5G mreže
30.11.2020. god.


Britanske telekomunikacione kompanije neće smeti da instaliraju novu "Huavej" 5G opremu nakon septembra 2021. godine, saopštila je britanska vlada. Ovaj potez deo je plana uklanjanja opreme kineske firme iz brzih mobilnih mreža.

Saopštenje dolazi uoči rasprave o novom zakonodavstvu o telekomunikacijama u parlamentu.


„Postavljam jasan put za potpuno uklanjanje visoko rizičnih dobavljača za naše 5G mreže“, rekao je ministar za telekomunikacije Oliver Dovden.

„To će biti učinjeno putem novih i bez presedana ovlašćenja da se identifikuje i zabrani telekomunikaciona oprema koja predstavlja pretnju za našu nacionalnu bezbednost.“

London je takođe najavio novu strategiju za diverzifikaciju lanca snabdevanja opreme za 5G mrežu, koja se sastoji od početnih investicija u visini od 250 miliona funti, u saradnji sa japanskom firmom NEC i uspostavljanja novih istraživačkih pogona.

Velika Britanija je već zabranila kupovinu nove "Huavej" 5G opreme nakon kraja godine. Prvobitno je dozvolila, a zatim zabranila upotrebu opreme koju je napravio kineski tehnološki gigant u mrežama mobilne telefonije 5G od kraja 2027. godine, navodeći zabrinutost da sankcije Sjedinjenih Američkih Država znače da kineska kompanija neće biti pouzdan dobavljač.


Peking je kritikovao te odluke, dok je "Huavej" prošle sedmice saopštio da je razočaran činjenicom da ga Velika Britanija želi isključiti iz uvođenja 5G mreže nakon objavljivanja novih zakona kojim bi kompanije mogle biti kažnjene sa 100.000 funti ako prekrše zabranu.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Dado Ruvic / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Brod „Fortuna“ započeo je rad na nastavku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske, saopštio je operater projekta.


Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministar ekologije te zemlje...

Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...


Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenik portparola nemačke vlade Martina Fic.


Ostale novosti iz rubrike »