eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Izgradnja ruskog gasovoda „Severni tok 2“ nastavlja se sledećeg meseca

RT: Izgradnja ruskog gasovoda „Severni tok 2“ nastavlja se sledećeg meseca
29.11.2020. god.


Uprkos sve većem američkom pritisku na projekat gasovoda "Severni tok 2", kompanija koja stoji iza ruskog gasovoda "Severni tok 2" AG najavila je planove da u decembru nakon jednogodišnje pauze nastavi radove na postavljanju cevi u Baltičkom moru.

„Planiramo da ove godine nastavimo radove na polaganju cevi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Nemačke“, potvrdio je za ruske medije operater projekta.


Kompanija nije otkrila ime broda koji će koristiti, ali je obećala da će ga objaviti kasnije.


Dva broda pod ruskom zastavom "Akademik Čerski" i "Fortuna" mogli bi biti glavni kandidati za ovaj posao. Prvi se smatrao jedinim plovilom koji ispunjava sve neophodne tehničke uslove za završetak izgradnje gasovoda, pre nego što je Danska agencija za energetiku (DEA) dala zeleno svetlo za upotrebu brodova sa usidrenim položajem, kojima je bilo zabranjeno izvođenje radova prema ranijim pravilima.

Prema podacima "Marin trafik", "Akademik Čerskii" isplovio je u četvrtak iz nemačke luke Mukran i trenutno je pod statusom „ograničene upravljivosti“ u Baltičkom moru u blizini obale ruske Kalinjingradske oblasti. U međuvremenu, "Fortuna" je primećena u nemačkim vodama u blizini luke Vismar.

Pre nego što je operater Severnog toka 2 potvrdio svoje planove, nemački "NDR" izvestio je da će se izgradnja završnog kratkog dela gasovoda nastaviti već 5. decembra. Izveštaj se poziva na saopštenje "Baltik si njotervejs" i "Šiping ofis" u Stralsundu. Agencija je navodi da je oko 75 kilometara gasne veze duge 1.224 km ostalo nedovršeno, a oko 16 kilometara leži u isključivoj nemačkoj ekonomskoj zoni, a ostatak u danskim vodama.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Brod „Fortuna“ započeo je rad na nastavku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske, saopštio je operater projekta.


Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministar ekologije te zemlje...

Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...


Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenik portparola nemačke vlade Martina Fic.


Ostale novosti iz rubrike »