eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Gasprom“ smatra pogrešnim govoriti o kašnjenju puštanja u rad kompresorske stanice u Srbiji

„Gasprom“ smatra pogrešnim govoriti o kašnjenju puštanja u rad kompresorske stanice u Srbiji
27.11.2020. god.
Zvanični predstavnik kompanije rekao je da puštanje u rad kompresorske stanice u Srbiji nije planirano 2020. godine, te da je netačno govoriti o kašnjenju njenog pokretanja.


Puštanje u rad kompresorske stanice u Srbiji, planirano kao deo razvoja sistema za transport gasa u zemlji, nije planirano 2020. godine, pa je netačno govoriti o odlaganju njenog pokretanja, rekao je novinarima zvanični predstavnik "Gasproma" Sergej Kuprijanov, prenosi TASS.

„Skrećem vam pažnju na činjenicu da, prema planovima srpske strane, puštanje u rad kompresorske stanice u Srbiji nije planirano 2020. godine, stoga je pogrešno govoriti o kašnjenju njenog pokretanja“, rekao je on.

Prethodno je list "Komersant", pozivajući se na izvore, izvestio o zastoju u izgradnji kompresorske stanice u Srbiji. Publikacija je zabeležila da će s tim u vezi, do proleća 2021. godine, biti pomeren rok za završetak izgradnje kraka gasovoda "Turski tok", kroz koji će gas ići dalje u Mađarsku i centralnu Evropu.

Kuprijanov je primetio da je izgradnja deonica gasovoda na teritoriji evropskih zemalja u nadležnosti operatora za prenos gasa u odgovarajućim zemljama Evropske unije (EU). Sam "Turski tok" je gasovod koji prolazi dnom Crnog mora i povezuje prenosne sisteme gasa Rusije i Turske.


"Nacionalni sistemi za transport gasa zemalja EU počinju od granice Turske sa Bugarskom. U skladu sa evropskim energetskim zakonodavstvom, razvoj sistema za transport gasa u EU u isključivoj je nadležnosti operatora transporta gasa i regulatora odgovarajućih zemalja", rekao je on.

Propusni kapacitet srpske deonice gasovoda, dužine oko 403 km, iznosi 13,9 milijardi kubnih metara godišnje. Projekat uključuje četiri merne jedinice i kompresorsku stanicu.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Pavel Bušuev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministar ekologije te zemlje...


Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...

Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenik portparola nemačke vlade Martina Fic.


Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je ta kompanija očuvala stabilnost u 2020. godini zahvaljujući dobroj saradnji i zajedničkim naporima većinskih akcionara – kompanije „Gasprom njeft“ i...


Ostale novosti iz rubrike »