eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Narodna banka Srbije predviđa rast BDP-a

Narodna banka Srbije predviđa rast BDP-a
25.11.2020. god.


Narodna banka Srbije povećala je u oktobru projekciju rasta BDP-a za ovu godinu sa minus 1,5 odsto na minus jedan odsto.


NBS, takođe, predviđa i da će naša privreda ostvariti rast od šest odsto u 2021, izjavila je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković.

Posmatrane projekcije BDP su, kaže ona, povećali zbog bržeg od očekivanog oporavka industrije i pojedinih uslužnih faktora, kao i bolje poljoprivredne sezone.

„Više projekcija BDP-a za ovu godinu u odnosu na avgust rezultat je bržeg od tada očekivanog oporavka investicija, koje su u prethodne dve godine opredelili oko 80 odsto rasta Srbije“, rekla je Tabakovićeva na 20. Beogradskom ekonomskom forumu.

Taj rezultat se, kaže, duguje realizaciji infrastrukturnim projektima koji, ističe, nisu prekidani ni tokom drugog tromesečja koje je obeležila kriza izazvana pandemijom.

„Tu država daje ogroman doprinos jer su kapitalni izdaci države suprotno inicijalnim procenama nakon izbijanja panademije u devet meseci bili veći za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, u kojoj su takođe bili visoki“, navela je Tabakovićeva.

Država, dodaje, realizuje ne samo investicije koje su planirane pre pandemije, već i dodatne. Da su merama, koje je država donela kao odgovor na krizu, postignuti ciljevi, potvrđuje, kaže Tabakovićeva, i podatak da je formalna zaposlenost od februara do septembra povećana za 44.000 građana.

Ona je dodala da je celokupno povećanje ostvareno u privatnom sektoru, a pre svega u prerađivačkoj industriji.

Tanjug


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: nbs.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministar ekologije te zemlje...


Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...

Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenik portparola nemačke vlade Martina Fic.


Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je ta kompanija očuvala stabilnost u 2020. godini zahvaljujući dobroj saradnji i zajedničkim naporima većinskih akcionara – kompanije „Gasprom njeft“ i...


Ostale novosti iz rubrike »