eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Svećano pušteno u rad novo postrojenje u Rafineriji nafte Pančevo

Svećano pušteno u rad novo postrojenje u Rafineriji nafte Pančevo
18.11.2020. god.
„Duboka prerada“ za veće količine najkvalitetnijih goriva i početak domaće proizvodnje naftnog koksa


U Rafineriji nafte Pančevo danas je svečano pušteno u rad postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, projekat vredan više od 300 miliona evra. Izgradnjom novog proizvodnog kompleksa NIS je u saradnji vodećih akcionara, ruske kompanije „Gasprom njeft“ i Republike Srbije, nastavio sa stalnom modernizacijom Rafinerije u Pančevu i naporima da se unapredi kvalitet radnih procesa, proizvoda i usluga. 

Svečanom događaju u Rafineriji nafte Pančevo prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i eneretike Republike Srbije, Aleksandar Djukov, predsednik Upravnog odbora „Gasprom njefta“, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, predstavnici Vlade Srbije, lokalne samouprave i druge zvanice.


Projekat „Duboka prerada“ donosi NIS-u, Republici Srbiji i njenim građanima brojne ekološke, poslovne i druge koristi. Novi kompleks omogućava optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje dubine prerade do 99,2 odsto (sa 86 odsto u 2017. godini) što je u rangu najboljih svetskih rafinerija po ovom pokazatelju. To će značiti povećanu proizvodnju visokokvalitetnih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje naftnog koksa, proizvoda koji je do sada uvožen u našu zemlju. Takođe, biće značajno unapređena zaštita životne sredine jer prestaje proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Sa druge strane, NIS će ovim projektom učvrstiti poziciju lidera na domaćem i pojačati konkurentnost na regionalnom tržištu naftnih derivata. Na novom postrojenju uposleno je 63 novozaposlenih, dok su domaći izvođači činili 80 odsto radne snage angažovane tokom izgradnje kompleksa.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Ništa na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim u Pančevu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 


Vučić je istakao da je Srbija danas dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije. 


„Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije”, rekao je Vučić.


Kako je rekao, kada peć, koja dovodi do temperature od 504 stepena, radi u punom kapacitetu, a jedva se čuje, znači da nema buke. Uz to, vodilo se računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada. Vučić se prisetio i da je pre tri godine, prilikom postavljanja kamena temeljca, malo verovao da će sve sa uspehom biti završeno.


„Ali, srećom, ljudi koji su radili i gradili fantastičnu konstrukciju, 96 metara visine i doneli fascinantne peći od 200 tona, napravili su jedno od najmodernijih postrojenja i imali su više vere i znanja od mene”, primetio je Vučić. povodom postrojenja, čija je gradnja počela pre tri godine.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Novo postrojenje i modernizacija Rafinerije važni su, kaže, jer će, između ostalog popraviti i poziciju NIS-a na tržištu. On je konstatovao da je danas veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.


„To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata”, poručio je Vučić.


Predsednik je isto istakao da je najvažnije da će se sada u Pančevu proizvoditi u kvalitetu evro 5 za 40 odsto više dizela, benzin za dva odsto i TNG za sedam odsto više. To će davati prednost NIS-u na tržištu i doprinositi njenom daljem razvoju, ali i većim uplatama u srbski budžet.


„Ovo postrojenje je od velikog značaja za celu zemlju i pokazuje kako kao feniksa iz pepela možete da podignete ono što je bilo poputno uništeno 1999. godine, zahvaljujući velikim investicijama od 330 miliona evra”.


Postrojenje „Duboka prerada” Rafinerije u Pančevu, koja je danas puštena u rad, poboljšaće preradu nafte do 99 odsto, smanjiće zagađenje i poboljšaće poziciju Srbije i NIS-a na tržištu, rekao je predsednik Upravnog odbora „Gasprom njefta” Aleksandar Djukov.


On je podsetio da su u jesen 2017. godine najavili početak izgradnje postrojenja „Duboke prerade” u Pančevu i da je danas, za tri godine, taj posao uspešno realizovan.


„Ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju Pančevo, tako i za celokupnu kompaniju NIS. Puštanje u rad projekta „Duboka prerada” će poboljšati do 99 odsto, čime će stati u red najkvalitetnijih objekata te vrste u čitavom svetu”, rekao je Djukov. Dodao je da je taj projekat u skladu sa ekološkim standardima koje propisuje energetska zajednica.

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Djukov je naglasio da se ovim projektom ne završava aktivan razvoj NIS-a u celini i u naftnoj preradi, već će, dodaje, biti nastavljen, kao i u razvoju mreže benzinskih stanica. Najavljuje da će sledeće godine NIS sa „Gaspromom” završiti projekat Termoelektrana-toplana (TE-TO) u Pančevu.


„Konstantan razvoj kompanije NIS još jedan je primer da Rusi i Srbi nisu samo bratski narod, već i dobri i efikasni partneri”, rekao je Djukov.


Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a je izjavio:


„Trenutak u kojem smo pokrenuli ovo moćno postrojenje  je veliki iskorak u novu eru našeg rada. Kapitalne investicije, modernizacija i digitalizacija su  naša strategija, ali  i naša realnost koja unapređuje jedan od najvažnijih segmenata našeg poslovanja. Duboka prerada nije samo nova tehnologija. To je nova pozicija u industriji i na tržištu, nova referenca Kompanije, to su novi standardi. Od iste sirovine sada dobijamo više tržišno vrednijih derivata, proizvodimo koks koji se do sada samo uvozio i čuvamo životnu sredinu. To je veliki benefit za poslovanje, za naše zaposlene, za potrošače i za celu zajednicu. Duboka prerada ostvaruje našu viziju da NIS uvek bude inovativni lider, našu misiju da budemo pouzdan partner državi, zajednici i građanima i naš moto da budućnost pretvaramo u delo“.  

Naftna industrija Srbije, foto: © NIS


Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je da Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali je vodeća grana tog partnerstva energetski sistem.


Ambasador je istakao da on ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi da u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu nastavlja razvoj i završava najvažnije projekte kao što to radi NIS. 


„Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali vodeća gradna tog partnerstva je energetski sektor", ističe ambasador i dodaje da svaki oblik saradnje između dve zemlje nije moguć bez dobrih odnosa u političkoj sferi.


„NIS ostaje naše vodeće zajedničko preduzeće u celokupnoj saradnji i današnji događaj to i potvrđuje”, podvukao je ambasador.


Realizacijom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija nafte u Pančevu svrstala se među najsavremenija postrojenja u ovom delu Evrope. Ovaj projekat je ključna investicija druge faze modernizacije Rafinerije u Pančevu. Prva faza realizovana je od 2009. do 2012. godine i u nju je uloženo više od 500 miliona evra. Centralni projekat te etape razvoja bio je izgradnja kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT), kojim je omogućena domaća proizvodnja goriva Evro 5 standarda. Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i nadalje će biti jedan od prioriteta daljeg razvoja NIS-a. 

 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Brod „Fortuna“ započeo je rad na nastavku izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ u vodama Danske, saopštio je operater projekta.


Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministar ekologije te zemlje...

Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...


Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenik portparola nemačke vlade Martina Fic.


Ostale novosti iz rubrike »