eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Ako Nemačka odustane od projekta `Severni tok 2`, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra“

„Ako Nemačka odustane od projekta `Severni tok 2`, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra“
19.09.2020. god.


Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt iz stranke Alternativa za Nemačku.


Gerdt je naglasio da gasovod nije ni nemački niti ruski projekat, već u njemu učestvuje više od 100 firmi koje su dobile potrebne dozvole. Prilikom odustajanja od projekta biće potrebno da se „nadoknadi šteta svim tim firmama“.

On je podsetio da Nemačka zatvara termocentrale na ugalj, odustaje od nuklearnih elektrana, prelazi na električni transport.

„Odakle ćemo uzimati energetske resurse, ako odustanemo od najbolje ponude, kako ekonomske tako i ekološke, koju je predložila Rusija za gas?“, dodao je on.

Gerdt je izjavio da SAD ne odgovara izgradnja gasovoda iz Rusije, da je u toku borba za energetsko tržište i da se ona vodi „prljavim političkim i ekonomskim metodama“.

„Oni koji se zalažu za odustajanje od „Severnog toga“ treba da kažu svojim biračima da će se zbog toga cena energenata povećati – za gas i struju moraće da se plati 20 odsto više“, rekao je poslanik.

Bundestag je juče većinom glasova odbio da glasa o predlogu o obustavi izgradnje „Severnog toka 2“.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Nord Stream 2/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Er Srbija će 9. novembra letom na relaciji Beograd – Moskva, ponovo uspostaviti vazdušnu vezu sa Rusijom. Planirano je


Rusija nikome ne nameće svoj gas, a razgovori o zavisnosti evropskih zemalja od njega usmereni su na to da poseju neosnovane sumnje, izjavio je šef ruske diplomatije u intervjuu...

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.


Ostale novosti iz rubrike »