eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Izbacivanje dolara: Rusija se rešila više od 96% svog udela u američkom dugu

RT: Izbacivanje dolara: Rusija se rešila više od 96% svog udela u američkom dugu
18.05.2020. god.

 
Moskva je nastavila da prodaje hartije od vrednosti američkog trezora, smanjujući zalihe u martu za 8,73 milijarde dolara, pokazuju najnoviji podaci američkog Ministarstva finansija.

Udeo Rusije u američkom državnom dugu iznosio je 3,8 milijardi dolara u martu, u poređenju sa 12,5 milijardi dolara mesec dana ranije. Pre tri godine, iznos je bio 105 milijardi američkih dolara. Moskva je u tom periodu likvidirala preko 96 odsto svojog udela. Dugoročne hartije od vrednosti američke državne blagajne smanjile su se za 928 miliona dolara, dok su kratkoročne hartije od vrednosti opale za 7,8 milijardi dolara, na samo 473 miliona dolara.

Japan je i dalje najveći vlasnik državnog duga od juna 2019. godine. Tokio je u martu držao američke državne zapise u vrednosti od 1,27 biliona dolara, povećavši ulaganje za 3,4 milijarde dolara u odnosu na mesec ranije.

Drugi vodeći inostrani vlasnik američkih državnih hartija od vrednosti je Kina, te je nastavila da skromno smanjuje udeo u američkom dugu, smanjujući svoj portfelj za 10,7 milijardi na bilion dolara.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / Mike Kemp / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Više od polovine svetske radne snage (skoro dve milijarde ljudi) je pod rizikom da ostane bez posla ili da pređe na posao sa skraćenim radnim vremenom zbog ekonomskog pada...


  Narodna banka Kine otkrila je planove da će njena digitalna valuta biti spremna na vreme, odnosno za vreme Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Saopštenje dolazi jer je pandemija koronavirusa...

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Kompanija „Gasprom“ je obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“. Prema podacima


Predlogom Odluke je za isplatu dividende akcionarima predviđeno 4.425.459.256 dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti Društva za 2019. godinu koja je iznosila 17.700.065.000 dinara.


Ostale novosti iz rubrike »