eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija dodala 2,5 milijardi dolara rezervi tokom pandemije koronavirusa

RT: Rusija dodala 2,5 milijardi dolara rezervi tokom pandemije koronavirusa
14.05.2020. god.


Ruski zlatne i devizne rezerve dostigle su 566 milijardi dolara 1. maja, pokazuju poslednji podaci koje je objavila Centralna banka Rusije. Međunarodni fondovi su prošlog meseca porasli za 2,53 milijarde dolara, ili za 0,4 posto.

U saopštenju Centralne banke se navodi da se devizni kapital u aprilu smanjio za 0,8 odsto, na 440 milijardi dolara. Istovremeno, vrednost zlata porasla je za 5,2 procenata i iznosi preko 126 milijardi dolara.


Državne međunarodne rezerve su visoko likvidna sredstva koja se sadrže od zaliha zlata, stranih valuta i sppecijalnih prava vučenja koja su na raspolaganju Centralnoj banci Rusije i Vladi.


Trenutni nivo rezervi je gotovo 20 procenata viši od cilja od 500 milijardi američkih dolara koji je utvrdila Centralba banka Rusije pre nekoliko godina.

Rusija pojačava rezerve već četiri godine. Prošle godine rast je iznosio gotovo 86 milijardi dolara, dok je 2018. i 2017. godine ostvarebo povećanje od oko 33 i 55 milijardi dolara.


U poslednjih nekoliko godina, Rusija je preoblikovala svoje međunarodne rezerve, smanjujući udeo američkog dolara u korist drugih valuta i zlata. Prošle godine, Centralna banka je izvestila da je udeo dolara smanjen sa 43,7 na 23,6 procenata za dvanaest meseci od marta 2018. godine.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Getty Images / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Kompanija „Gasprom“ je obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“. Prema podacima


Predlogom Odluke je za isplatu dividende akcionarima predviđeno 4.425.459.256 dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti Društva za 2019. godinu koja je iznosila 17.700.065.000 dinara.

Vlada Rusije je do 1. oktobra 2020. uvela privremenu zabranu uvoza benzina, dizel-goriva i kerozina, kao i nekih drugih vrsta goriva, navodi se u saopštenju vlade.


Najveća ruska avio-kompanija „Aeroflot“ saopštila je da će od juna postepeno početi sa obnavljanjem letova. „Nakon smanjenog obima letova u aprilu i maju, u junu ćemo početi sa postepenim obnavljanjem...


Ostale novosti iz rubrike »