eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Srbija prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra

Srbija prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra
12.05.2020. god.
Saopštenje Ministarstva finansija Srbije


Republika Srbija je danas izašla na međunarodno finansijsko tržište, među prvima u grupi zemalja čiji je kreditni rejting odmah ispod investicionog i izazvala ogromnu pažnju investitora, te uspešno prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra. Obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu, a na naplatu dospevaju 2027. godine. Srbija je i jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa Kovid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti.


Više od 300 investitora iz celog sveta pokazalo je interesovanje za srpske obveznice. Respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke iskazale su tražnju za preko sedam milijardi evra, što je skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije. Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125%, stopom prinosa od 3,375% i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena.

To je još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta. Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije virusa i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastaviti privredni rast.

Srbija je ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2% u 2019. godini, stopom rasta od 5% u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama.

Stvaranje i očuvanje makroekonomske stabilnosti i uspešni rezultati koje Republika Srbija kontinuirano ostvaruje, kao i veliko poverenje investitora u reforme Vlade Republike Srbije  u oblasti ekonomije i javnih finansija, uticali su na smanjenja javnog duga u prethodnim godinama. Upravo zbog toga, Republika Srbija može da podrži dodatno zaduživanje za oporavak ekonomije od negativnog uticaja pandemije.

Uzimajući u obzir očekivanja da će se negativni efekti pandemije koronavirusa manifestovati najviše tokom drugog kvartala, dok se već u drugoj polovini godine očekuje umeren oporavak, država preuzima odgovornost da u novonastaloj situaciji stvori uslove i pripremi se za predstojeći krizni period i za što brži oporavak.

U tom cilju bilo je nužno da se stave u funkciju svi raspoliživi resursi, uključujući i finansijska sredstva kao i da se dodatno ojača finansijska stabilnost, obezbede dodatni resursi i dodatna finansijska sredstva za dovoljno i neometano finansiranje borbe za očuvanje života i zdravlja ljudi i umanjenje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa na privredu i građane.

Vlada Republike Srbije će i u narednom periodu pažljivo pratiti globalna kretanja i njihove implikacije na domaću ekonomiju i blagovremeno reagovati kako bi merama podržala pogođena domaćinstva i preduzeća. Takve akcije će pomoći u očuvanju postignute ekonomske stabilnosti, doprineti rastu privrede naše zemlje na održivim osnovama i biće od suštinskog značaja za napredovanje svih delova naše ekonomije u korist građana Srbije.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Kompanija „Gasprom“ je obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“. Prema podacima


Predlogom Odluke je za isplatu dividende akcionarima predviđeno 4.425.459.256 dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti Društva za 2019. godinu koja je iznosila 17.700.065.000 dinara.

Vlada Rusije je do 1. oktobra 2020. uvela privremenu zabranu uvoza benzina, dizel-goriva i kerozina, kao i nekih drugih vrsta goriva, navodi se u saopštenju vlade.


Najveća ruska avio-kompanija „Aeroflot“ saopštila je da će od juna postepeno početi sa obnavljanjem letova. „Nakon smanjenog obima letova u aprilu i maju, u junu ćemo početi sa postepenim obnavljanjem...


Ostale novosti iz rubrike »