eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Gutereš predložio da se odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a

Gutereš predložio da se odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a
01.04.2020. god.


Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju ekonomskih posledica.


„Neophodno nam je sveobuhvatno, koordinirano rešenje, koje će iznositi bar 10 odsto svetskog BDP-a. Razvijene zemlje to mogu i same učiniti, a neke su već preduzele takve korake", istakao je Gutereš.

Kao primer, on je naveo odluku američkog Kongresa, koji je izdvojio dva biliona dolara za podršku ekonomije u zemlji, što odgovara vrednosti od oko 10 odsto BDP-a američke ekonomije.

„Smatram da bi to isto trebalo učiniti i na globalnom nivou. To znači da kada izdajemo posebna prava za pozajmice, štampamo novac koji će omogućiti zemljama u razvoju da odgovore na pretnje na odgovarajući način", istakao je Gutereš.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iranski tanker "Klavel", poslednji od njih pet, stigao je u morske vode Venecuele da isporuči preko potrebnu naftu. Poslednji tanker stigao je tri dana nakon dolaska prethodnog tereta. Peti iranski...


Radnici su se okupili ispred fabrike "Reno" u predgrađu Pariza, nakon što je kompanija otkrila da planira da otpusti 15.000 zaposlenih širom sveta, sa oko trećinom smanjenja u Francuskoj,...

Više od polovine svetske radne snage (skoro dve milijarde ljudi) je pod rizikom da ostane bez posla ili da pređe na posao sa skraćenim radnim vremenom zbog ekonomskog pada...


  Narodna banka Kine otkrila je planove da će njena digitalna valuta biti spremna na vreme, odnosno za vreme Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Saopštenje dolazi jer je pandemija koronavirusa...

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.


Ostale novosti iz rubrike »