eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Gutereš predložio da se odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a

Gutereš predložio da se odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a
01.04.2020. god.


Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju ekonomskih posledica.


„Neophodno nam je sveobuhvatno, koordinirano rešenje, koje će iznositi bar 10 odsto svetskog BDP-a. Razvijene zemlje to mogu i same učiniti, a neke su već preduzele takve korake", istakao je Gutereš.

Kao primer, on je naveo odluku američkog Kongresa, koji je izdvojio dva biliona dolara za podršku ekonomije u zemlji, što odgovara vrednosti od oko 10 odsto BDP-a američke ekonomije.

„Smatram da bi to isto trebalo učiniti i na globalnom nivou. To znači da kada izdajemo posebna prava za pozajmice, štampamo novac koji će omogućiti zemljama u razvoju da odgovore na pretnje na odgovarajući način", istakao je Gutereš.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.


Kompanija „Gasprom“ je obustavio tranzit gasa kroz poljski deo gasovoda „Jamal-Evropa“. Prema podacima

Predlogom Odluke je za isplatu dividende akcionarima predviđeno 4.425.459.256 dinara, odnosno 25 odsto neto dobiti Društva za 2019. godinu koja je iznosila 17.700.065.000 dinara.


Vlada Rusije je do 1. oktobra 2020. uvela privremenu zabranu uvoza benzina, dizel-goriva i kerozina, kao i nekih drugih vrsta goriva, navodi se u saopštenju vlade.

Najveća ruska avio-kompanija „Aeroflot“ saopštila je da će od juna postepeno početi sa obnavljanjem letova. „Nakon smanjenog obima letova u aprilu i maju, u junu ćemo početi sa postepenim obnavljanjem...


Od danas počinje isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezo


Ostale novosti iz rubrike »