eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

MMF: Svima je jasno da smo ušli u recesiju koja je podjednako strašna, a možda i gora od one iz 2009. godine

MMF: Svima je jasno da smo ušli u recesiju koja je podjednako strašna, a možda i gora od one iz 2009. godine
30.03.2020. god.


Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja bi mogla biti ozbiljnija od finansijske krize koja je zadesila svet 2008-2009. godine, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.


Prema njenim rečima, ove godine će recesija biti prilično duboka, a ekonomija će se, možda, oporaviti 2021. godine, i to samo ukoliko se ispuni niz uslova.

„Svima je jasno da smo ušli u recesiju, koja je podjednako strašna, a možda i gora od one iz 2009. godine. Prognoziramo oporavak 2021. godine, značajan oporavak, ali samo ukoliko uspemo da se izborimo sa virusom u celom svetu i da sprečimo probleme sa likvidnošću", istakla je Georgijeva.

Prema njenim rečima, finansijskim tržištima će biti potrebno 2,5 biliona dolara da bi prevazišli posledice virusa korona.

Georgijeva je ranije upozoravala da svetu preti recesija, ali da je MMF spreman da za borbu protiv posledica finansijske krize prouzrokovane koronavirusom izdvoji jedan bilion dolara.

Tokom virtuelnog samita Grupe 20, koji je održan 26. marta, ruski predsednik Vladimir Putin predložio je da se razmisli o stvaranju specijalnog fonda pod okriljem MMF-a, koji bi se finansirao sredstvima centralnih banaka, a zatim dati pravo svakom članu MMF-a da pozajmljuje sredstva iz datog fonda proporcionalno njegovom udelu u svetskoj ekonomiji dugoročno sa nultom stopom.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iranski tanker "Klavel", poslednji od njih pet, stigao je u morske vode Venecuele da isporuči preko potrebnu naftu. Poslednji tanker stigao je tri dana nakon dolaska prethodnog tereta. Peti iranski...


Radnici su se okupili ispred fabrike "Reno" u predgrađu Pariza, nakon što je kompanija otkrila da planira da otpusti 15.000 zaposlenih širom sveta, sa oko trećinom smanjenja u Francuskoj,...

Više od polovine svetske radne snage (skoro dve milijarde ljudi) je pod rizikom da ostane bez posla ili da pređe na posao sa skraćenim radnim vremenom zbog ekonomskog pada...


  Narodna banka Kine otkrila je planove da će njena digitalna valuta biti spremna na vreme, odnosno za vreme Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Saopštenje dolazi jer je pandemija koronavirusa...

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.


Ostale novosti iz rubrike »