eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Kriza sa koronavirusom mogla bi izazvati globalni nedostatak hrane - UN

RT: Kriza sa koronavirusom mogla bi izazvati globalni nedostatak hrane - UN
29.03.2020. god.


Ako vas infekcija koronavirusa zaobiće zahvaljujući merama prevencije, nedostatak je što bi vam ovi koraci mogli oduzeti svežu hranu, uključujući voće i povrće.

Dok su ljudi požurili da se zatrpaju toaletnim papirom i drugim potrepštinama, dok je koronavirusna kriza eskalirala, neke zemlje su odlučile da primene protekcionističke mere, uključujući zabranu izvoza određenih proizvoda, kako bi zadovoljile rastuću domaću potražnju.


„Najgore što se može dogoditi je da vlade ograniče protok hrane“, rekao je Maksimo Torero, glavni ekonomista Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a za Gardian, dodajući da ćemo se uskoro možda suočiti sa posljedicama ovih koraka.

Na primer, Rusija je zaustavila izvoz heljde i drugih žitarica na 10 dana, počev od 20. marta, a zatim je susedni Kazahstan uveo ograničenja na isporuke pšeničnog brašna, heljde, šećera, nekoliko vrsta povrća i suncokretovog ulja.


Zvaničnik UN-a upozorava da protekcionističke mere i trgovinske barijere samo pogoršavaju situaciju, stvarajući "ekstremnu nestabilnost".


Drugi problem je što nekim zemljama sada nedostaje radna snaga za sakupljanje usjeva, delimično zbog zatvaranja granica i domaćih ograničenja. Dok koronavirus prolazi kroz Evropu, poljoprivrednici u Francuskoj, Španiji i Italiji žale se da voće i povrće brzo sazrevaju i da će biti ostavljeno da istrune ako se situacija ne promeni, prenosi Blumberg. Uzgajivači jagoda i asparagusa već ne mogu da beru svoje useve, dok bi sve od zelene salate i paradajza, do luka i graška moglo biti sledeće na redu.

"Koronavirus utiče na radnu snagu i logistički problemi postaju veoma važni", dodao je Torero. On je dodao da bi trebalo uvesti posebne politike kako bi se održavao lanac snabdevanja hranom.

Kako ne bi protraćila tone žetve, Nemačka, kojoj nedostaje oko 300.000 radnika, stvorila je posebnu web stranicu koja će okupiti poljoprivrednike i one koji mogu pomoći. Studenti i oni koji su prisiljeni da napuste posao, na primer u sektoru usluga, su dobrodošli da se pridruže inicijativi. Slična platforma pokrenuta je i u Austriji.

Prosečni građani sami doprinose povećanoj nestašici tako što skladište hranu u količinama koju ne mogu ni pojesti pre nego što istekne rok trajanja. Panična kupovina samo produbljuje krizu, saopštila je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a savetujući ljudima da izbegavaju nagomilavanje hrane.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Alessandro Bianchi / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Iranski tanker "Klavel", poslednji od njih pet, stigao je u morske vode Venecuele da isporuči preko potrebnu naftu. Poslednji tanker stigao je tri dana nakon dolaska prethodnog tereta. Peti iranski...


Radnici su se okupili ispred fabrike "Reno" u predgrađu Pariza, nakon što je kompanija otkrila da planira da otpusti 15.000 zaposlenih širom sveta, sa oko trećinom smanjenja u Francuskoj,...

Više od polovine svetske radne snage (skoro dve milijarde ljudi) je pod rizikom da ostane bez posla ili da pređe na posao sa skraćenim radnim vremenom zbog ekonomskog pada...


  Narodna banka Kine otkrila je planove da će njena digitalna valuta biti spremna na vreme, odnosno za vreme Zimskih olimpijskih igara 2022. godine. Saopštenje dolazi jer je pandemija koronavirusa...

Ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel izjavio je da postoji mogućnost da Kongres SAD uvede nove sankcije protiv „Severnog toka 2“.


Avionima crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajsna biće uskraćena dozvola za sletanje na beogradski aerodrom „Nikola Tesla”, potvrđeno je večeras Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.


Ostale novosti iz rubrike »