eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rosnjeft: Tržište nafte u krizi zbog objektivnih i subjektivnih faktora

Rosnjeft: Tržište nafte u krizi zbog objektivnih i subjektivnih faktora
22.03.2020. god.


Tržište nafte je u ovom trenutku u krizi zbog širenja koronevirusa, ali i zbog drugih političkih i sankcionih faktora, smatra direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjefta“ Igor Sečin.


Sečin smatra da je OPEK izgubio svoj značaj i da na ravnotežu tržišta nafte utiču drugi faktori.

„Tržište nafte se nalazi u krizi. Postoje objektivni i subjektivni faktori. Hajde da vidimo o čemu se tu radi. Na primer, postoji li faktor uticaja političkih ciklusa? Postoji. Na primer izbori u SAD. U Saudijskoj Arabiji je moguća smena rukovodstva. To jednostavno treba uzeti u obzir. Faktor koronavirusa, nesumnjivo utiče: smanjenje transporta, obustava korišćenja aviona, izolacija celih regiona sveta, nesumnjivo smanjuje potražnju“, rekao je Sečin televiziji „Rusija 24“.

"Višak proizvodnje je takođe razlog. Po meni, koronavirus je zaista ozbiljan problem koju treba uzeti u obzir prilikom stabilizacije tržišta. Ali ni tu ne treba dramatizovati stvari. Kina, kao što vidimo, već je izašla na kraj sa epidemijom i tamo je primetna pozitivna dinamika ozdravljenja, smanjenja broja novih zaraženih i zato, kako mi se čini, neko sredstvo (borbe protiv korobavirusa) je već pronađeno - to je izolacija“, dodao je on.

Šef „Rosnjefta“ je naglasio da u funkcionisanje tržišta počinju da se mešaju politički faktori, a ne ekonomski.

„Skrenuo bih pažnju i na sankcioni faktor. Taj faktor utiče i na članove OPEK-a: Iran, Venecuelu. Prirodnu, jedan broj ograničenja su stavljena i na Rusiju“, podsetio je on.

Po njegovim rečima, ukupan uticaj koronavirusa, političkih i sankcionih faktora i dovodi to nestabilnosti tržišta.

„Nekad je podgrevaju izjave političkih lidera…To ga drma. Kakve su posledice? Tržište se menja“, zaključio je on.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Astapkovič/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...

Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.


Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je ukidanje sankcija jednom broju ukrajinskih preduzeća. On je izrazio nadu da će saradnja između Moskve i Kijeva biti obnovljena u punom obimu.


Ostale novosti iz rubrike »