eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Privremene mjere Agencije za bankarstvo Republike Srpske: Odgoda plaćanja kredita

Privremene mjere Agencije za bankarstvo Republike Srpske: Odgoda plaćanja kredita
20.03.2020. god.
Saopštenje za javnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske

Imajući u vidu neophodnost očuvanja i daljeg jačanja stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema Republike Srpske u uslovima rizika uzrokovanih novonastalom vanrednom situacijom u zemlji, Agencija za bankarstvo Republike Srpske je danas na vanrednoj sjednici Upravnog odbora usvojila Odluku o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.


Ovom Odlukom utvrđuju se privremene mjere sa ciljem ublažavanja negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom virusnog oboljenja COVID-19 i očuvanja stabilnosti bankarskog sektora Republike Srpske, a koje se odnose na odobravanje olakšica klijentima banaka koji su direktno ili indirektno pogođeni negativnim efektima, posebna pravila za upravljanje kreditnim rizikom koje banke primjenjuju u slučaju odobravanja posebne mjere klijentu, te preventivne mjere sa ciljem očuvanja kapitala banaka.

Kako je propisano Odlukom, banke mogu odobriti klijentima posebne mjere, kao što su: moratorijum, odnosno odgoda u otplati glavnice i kamate kredita, koji može trajati najmanje do objave prekida vanredne situacije, uvođenje grejs perioda za otplatu glavnice kreditnih obaveza na period od najduže 6 mjeseci, odobravanje dodatnog iznosa izloženosti za potrebe prevazilaženja njegovih trenutnih poteškoća sa likvidnošću, te druge mjere sa ciljem olakšavanja izmirivanja kreditnih obaveza klijenta i održavanja poslovanja klijenta.


Potrebnu dokumentaciju i način podnošenja zahtjeva banke će odrediti u skladu sa svojim internim pravilima vodeći računa o potrebi što manjih društvenih interakcija i ograničenosti kretanja pojedinih klijenata (bolest, izolacija i slično).

Ova odluka stupiće na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srpske“.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: frontal.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja bi mogla biti ozbiljnija od finansijske krize koja je zadesila svet 2008-2009. godine, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. ...


Ako vas infekcija koronavirusa zaobiće zahvaljujući merama prevencije, nedostatak je što bi vam ovi koraci mogli oduzeti svežu hranu, uključujući voće i povrće. Dok su ljudi požurili da se zatrpaju...

Tržište nafte je u ovom trenutku u krizi zbog širenja koronevirusa, ali i zbog drugih političkih i sankcionih faktora, smatra direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjefta“ Igor Sečin.


Pandemija koronavirusa pokrenuće ozbiljan pad nemačke ekonomije, izjavio je član Upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) i šef "Bundesbanke" Jens Vajdman. Recesija u Nemačkoj je "sada neizbežna",

Evropska centralna banka (ECB) će doštampati 1.000 milijardi evra da zaštiti evro i evropsku privredu od sve razornijih posledica širenja potencijalno smrtonosnog koronavirusa. Ova odluka,Ostale novosti iz rubrike »