eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Narodna banka Srbije uvela moratorijum na otplatu kredita

Narodna banka Srbije uvela moratorijum na otplatu kredita
17.03.2020. god.
Narodna banka Srbije usvojila je odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika. Moratorijum podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja, saopštila je Narodna banka.


Narodna banka Srbije je, na vanrednoj sednici Izvršnog odbora, usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika, kojima se dužnicima koji to žele omogućava zastoj u otplati obaveza u vreme trajanja vanrednog stanja, prenosi RTS.

"Narodna banka Srbije, u koordinaciji sa drugim državnim organima, preduzima i preduzimaće sve što je neophodno da zaštiti stabilnost i u vanrednim okolnostima olakša poziciju građana i privrede Republike Srbije", navela je guvernerka Narodne banke, Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković je objasnila da je finansijska stabilnost neophodna u vanrednim okolnostima u zemlji.

U tom periodu dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje obaveze po osnovu kredita odnosno lizinga.

"Tokom trajanja vanrednog stanja, banka kao ni davalac lizinga neće obračunavati zateznu kamatu na dospela a neizmirena potraživanja i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata", saopštila je Narodna banka Srbije.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: nbs.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.

Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.


Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Ostale novosti iz rubrike »