eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Globalne berze padaju jer koronavirus paralizuje ekonomiju uprkos drastičnim akcijama vlada

RT: Globalne berze padaju jer koronavirus paralizuje ekonomiju uprkos drastičnim akcijama vlada
16.03.2020. god.


Svetske akcije u ponedeljak su nastavile da padaju, čak i dok je američka Federalna stopa pala na nulu, te pokrenut ogroman kvantitativni program ublažavanja kako bi se pokušao nadoknaditi uticaj koronavirusa na globalnu ekonomiju.

Evropske akcije krenule su u ponedjeljak oštro dole, reagujući na zatvaranja dok se nastavljaju napori u suzbijanju epidemije. Španija je uvela 15-dnevno zatvaranja objekata širom zemlje, zabranjujući stanovništvu, kojeg ima miliona sve nepotrebne kretnje. Francuska i Nemačka su ojačale svoje granice kako bi obuzdale širenje virusa.

Londonski indeks "FTSE 100" doživeo je danas pad od preko osam odsto jer se britanska vlada suočava sa sve većim pozivima da preduzme drastičnije mere za rešavanje krize. Nemački "DAKS" je pao za gotovo devet procenata, a francuski "CAC" je izgubio preko 10 procenata.

Australija je azijska tržišta dovela niže do čega je S&P / ASKS 200 indeks pao za preko devet procenata. Indijski "Sensek" izgubio je preko pet procenata, kineski "Šangaj kompozit" pao je za tri procenta niži, dok je glavni indeks Hong Konga niži za četiri procenta, a japanski "Nikei" za više od dva procenta.

U SAD-u ke "Dov Džons industrial averidž" pao za preko 1.000 bodova, uprkos akcijama koje su Federalne rezerve preduzele ovog vikenda. Federalne rezerve su u nedelju saopštile da planiraju sniziti stope na nulu i da će pokrenuti ogroman program kvantitativnog olakšavanja sa 700 milijardi dolara kako bi se dodala likvidnost tržištima usred masovne rasprodaje.

Izvor: Vostok / RT



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Staff / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Moskva će preduzeti mere koje služe njenim interesima, izjavio je Dmitrij Peskov


Moskva koristi multilateralne formate van kontrole SAD da bi zaobišla ograničenja, izjavio je ministar spoljnih poslova

Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev


Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva

Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Moskva prkosi apokaliptičnim prognozama, piše časopis


Ostale novosti iz rubrike »