eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Globalna tržišta u padu nakon odluke SAD da zabrane letove sa Evropom zbog koronavirusa

RT: Globalna tržišta u padu nakon odluke SAD da zabrane letove sa Evropom zbog koronavirusa
12.03.2020. god.


Koronavirus je opustošo svetska finansijska tržištima nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (STO) proglasila izbijanje pandemije, a SAD su zabranile sve evropske letove.

Evropske akcije u četvrtak su oštro krenule dole, a londonski "FTSE" pao je za preko pet procenata. Proizvođač reaktivnih motora "Rols-Rojs" predvodi u gubicima, nakon štu su akcije kompanije smanjene za 13 procenata, a aviokompanije su takođe teško pogođene.


Nemačke akcije su takođe pale, tako da je "DAKS" pao za 5,6 procenata i dostigao najniži nivo od 2016. godine. U međuvremenu, francuski "CAC 40" je izgubio preko sedam procenata.


Gubitke na azijskom tržištu predvodi Australija, čiji je ključni indeks "Ol ordinaris" pao za 7,23 posto. Slede ga indijski "Mumbai senseks" koji je pao za preko 6,5 procenata i japanski "Nikei 225" koji je izgubio 4,4 procenta.

Berza Hong Konga je do kraja trgovanja pala za 3,4 procenta, dok je "Šangaj kosmopolit" pao za 1,52 procenta.

U sredu su američke akcije pretrpele ogromne gubitke, pri čemu je "Dov Džons industrial averidž" izgubio 1.464 bodova ili gotovo 5,9 procenata, dok je "S&P 500" pao za gotovo pet procenata.

Oštra rasprodaja je usledila nakon što je američki predsednik Donald Tramp naredio obustavu svih putovanja iz Evrope u Sjedinjene Američke Države na 30 dana. Ograničenja su usledila ubrzo nakon što je Svetska zdravstvena organizacija objavila da se koronavirus može okarakterisati kao pandemija.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © AFP / Eric Piermont / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja bi mogla biti ozbiljnija od finansijske krize koja je zadesila svet 2008-2009. godine, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. ...


Ako vas infekcija koronavirusa zaobiće zahvaljujući merama prevencije, nedostatak je što bi vam ovi koraci mogli oduzeti svežu hranu, uključujući voće i povrće. Dok su ljudi požurili da se zatrpaju...

Tržište nafte je u ovom trenutku u krizi zbog širenja koronevirusa, ali i zbog drugih političkih i sankcionih faktora, smatra direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjefta“ Igor Sečin.


Pandemija koronavirusa pokrenuće ozbiljan pad nemačke ekonomije, izjavio je član Upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) i šef "Bundesbanke" Jens Vajdman. Recesija u Nemačkoj je "sada neizbežna",

Evropska centralna banka (ECB) će doštampati 1.000 milijardi evra da zaštiti evro i evropsku privredu od sve razornijih posledica širenja potencijalno smrtonosnog koronavirusa. Ova odluka,


Saopštenje za javnost Agencije za bankarstvo Republike Srpske


Ostale novosti iz rubrike »