eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Može li Moskva završiti gasovod „Severni tok 2“ uprkos sankcijama SAD?: „Nikad ne reci nikad“, navode iz „Gasproma“

RT: Može li Moskva završiti gasovod „Severni tok 2“ uprkos sankcijama SAD?: „Nikad ne reci nikad“, navode iz „Gasproma“
17.02.2020. god.


Ruski gasovod "Severni tok 2" vredan više od 10 milijardi dolara, koji će pumpati gas na udaljenost većoj od 1.200 km do Nemačke je pod sankcijama Vašingtona, a američki zvaničnici tvrde da Moskva ne može da dovrši projekat.

"Nikad ne reci nikad", odgovorio je "Gasprom".

Kongres SAD je u decembru sankcionisao gasovod "Severni tok 2", zajednički projekat ruskog energetskog giganta "Gasproma" i pet evropskih kompanija. Stejt department je potom dao ultimatum evropskim firmama koje rade na projektu: „Odmah prestanite sa aktivnostima povezanim sa izgradnjom“.

Upozorenje je bilo dovoljno za zastrašivanje švajcarske firme "Alseas", koja je bila zadužena za polaganje cevi, a za one preostale, razmatra se još jedan zakon o sankcijama u Vašingtonu, objavio je nemački poslovni list "Handelsblat".

Budući da je gasovod ostao nezavršen u dužini oko 160 km, američki ministar energetike Den Bruiet je rekao u subotu za "Blumberg" da će „to biti jako dugo kašnjenje, jer Rusija "nema tehnologiju da završi gasovod bez "Alseas"-ove stručnosti.


„Nikad ne reci nikad“, odgovorio je u nedelju portparol „Gasproma“ Sergej Kuprijanov, govoreći za ruski poslovni list RBK.


Napori SAD-a sa sankcijama možda su odložili završetak gasovoda, ali Kuprijanov će verovatno biti u pravu. Ruski ministar energetike Aleksandar Novak najavio je krajem prošle godine da će preostalih 160 kilometara završiti ruski brodovi za polaganje cevi, a koji su trenutno na putu prema Severnom moru od ruske istočne obale. Moskva sada procenjuje da će gasovod biti završen najkasnije početkom 2021. godine.


Kada bude završen, "Severni tok 2" će snabdevati Evropu do 55 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje, pored 55 milijardi kubika koji se već od 2011. pumpaju kroz "Severni tok 1" svake godine. Njegov završetak pretvorio bi Nemačku u regionalno gasno čvorište i značilo bi izbacivanje Vašingtona iz zadovoljovanja evropske potražnje za gasom.

 
Trampova administracija pokušala je da odvuče evropske zemlje dalje od ruskog gasa obećavajući „molekule slobode“, odnosno američki tečni prirodni gas koji se dostavlja preko Atlantika.

Međutim, ponuda Vašingtona se susrela sa malim interesovanjem u Evropi zbog većih troškova u poređenju s ruskim proizvodom. Dok je Poljska pojačala uvoz američkog gasa, nemački kancelar Angela Merkel kritikovala je američke sankcije i obećala da će projekat "Severni tok 2" biti završen. Jedine evropske države koje su uz Vašington su Ukrajina i Poljska, a koje trenutno Rusiji naplaćuju tranzitne takse za korišćenje podzemnih cevovoda na svojoj teritoriji.

"Projekat će biti završen uprkos svim tim pretnjama“, rekao je u decembru ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Evropljani razumeju svoj komercijalni interes i zainteresovani su da obezbede dugoročnu energetsku sigurnost.“

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS / Stine Jacobsen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je ponovo počeo da snabdeva Kinu gasom preko gasovoda „Snaga Sibira“ nakon planiranih radova na gasovodu, saopštila je ova kompanija.


Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju...

Rusija se u januaru našla na trećem mesto po izvozu nafte i naftnih derivata u SAD sa 601.000 barela dnevno, navodi se u dokumentima američkog Ministarstva energetike.


"Gasprom njeft" će pružiti bezrezervnu podršku Srbiji u suzbijanju širenja virusa COVID-19, saopštila je Pres služba ove naftne kompanije. Ruska kompanija će u toku maja i aprila obezbeđivati dizel gorivom...

Avioni domaće proizvodnje preplaviće nebo nad Rusijom do 2030. godine, izjavio je izvršni direktor ruske državne korporacije „Rosteh“ Oleg Jevtušenko.


Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja bi mogla biti ozbiljnija od finansijske krize koja je zadesila svet 2008-2009. godine, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. ...


Ostale novosti iz rubrike »