eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: „Trojanski konji kineske obaveštajne službe“: Pompeo optužio Huavej i druge kineske kompanije

RT: „Trojanski konji kineske obaveštajne službe“: Pompeo optužio Huavej i druge kineske kompanije
15.02.2020. god.


Tehnološke firme koje dobijaju podršku iz Pekinga služe kao instrument kineske obaveštajne službe, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo, još jednom napadajući "Huavej" i druge kineske kompanije.

"Huavej i druge kineske državne tehnološke kompanije su trojanski konji za kinesku obaveštajnu službu", rekao je Pompeo u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Američki državni sekretar veruje da je kineski tehnološki gigant najveća pretnja modernoj bezbednosti.

Podržavajući Pompeova osećanja, američki ministar odbrane Mark Esper rekao je na konferenciji da Vašington želi da "savezničke i američke tehnološke kompanije" razviju sopstvene tehnologije kako bi se takmičile sa kineskim firmama.

"Razvijanjem sopstvenih sigurnih 5G mreža nadmašiće se svaka korist od partnerstva sa mnogo subvencionisnim kineskim provajderima koji odgovaraju rukovodstvu stranke (Komunističke partije)", rekao je Esper. Tehnologija takvih mreža trenutno se testira u američkim vojnim bazama, dodao je on.

"Huavej" je priznao da dobija „neku vrstu političke podrške od kineske vlade“, ali insistira na tome da od Pekinga ne dobija nikakav „dodatni ili poseban tretman“.

Ranije ove nedelje, američko ministarstvo pravde podiglo je novu optužnicu protiv "Huaveja", optužujući kinesku firmu za zavere u krađi trgovinskih tajni čak šest američkih kompanija.

Predsednik Donald Tramp službeno je zabranio tehniku "Huaveja" na američkom tržištu u maju prošle godine, ali od tada je američko ministarstvo trgovine više puta produžavalo privremenu opštu licencu, omogućavajući kompaniji da kupuje komponente od dobavljača sa sedištem u SAD-u.

Vašington je lobirao prema svojim evropskim saveznicima da zabrane "Huavej" i da pomognu u razvoju njegove 5G mreže, tvrdeći da ta firma predstavlja ozbiljnu bezbednosnu pretnju. Međutim, upozorenja su u velikoj meri odbacili američki partneri.

Evropska unija je prepustila pojedinačnim državama članicama da odluče žele li poslovati sa "Huavejem". Zemlje poput Nemačke, Italije i Portugala već su saopštile da se protive pritisku SAD-a da odustanu od kineske kompanije. Velika Britanija je dodelila kompaniji "Huavej" ograničenu ulogu u svojoj mobilnoj 5G mreži u januaru, a što je razljutilo Va[ington.


Izvor:
 
Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © REUTERS/Hannibal Hanschke/File Photo/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Gasprom“ je ponovo počeo da snabdeva Kinu gasom preko gasovoda „Snaga Sibira“ nakon planiranih radova na gasovodu, saopštila je ova kompanija.


Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš predložio je da se, po ugledu na SAD, odštampa novac u visini 10 odsto svetskog BDP-a, kako bi se pružila pomoć zemljama u razvoju...

Rusija se u januaru našla na trećem mesto po izvozu nafte i naftnih derivata u SAD sa 601.000 barela dnevno, navodi se u dokumentima američkog Ministarstva energetike.


"Gasprom njeft" će pružiti bezrezervnu podršku Srbiji u suzbijanju širenja virusa COVID-19, saopštila je Pres služba ove naftne kompanije. Ruska kompanija će u toku maja i aprila obezbeđivati dizel gorivom...

Avioni domaće proizvodnje preplaviće nebo nad Rusijom do 2030. godine, izjavio je izvršni direktor ruske državne korporacije „Rosteh“ Oleg Jevtušenko.


Svetska ekonomija je ušla u recesiju koja bi mogla biti ozbiljnija od finansijske krize koja je zadesila svet 2008-2009. godine, izjavila je direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva. ...


Ostale novosti iz rubrike »