eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“ sledećeg meseca

Puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“ sledećeg meseca
13.11.2019. god.


Zvanična ceremonija puštanja u rad gasovoda „Snaga Sibira“ biće održana u decembru, potvrdio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

„Ovo je strateški projekat rusko-kineske saradnje u energetskom sektoru. Izuzetno je važno za produbljivanje sveobuhvatne saradnje. Zahvaljujući naporima obe zemlje, očekuje se da će gasovod biti pušten u rad, a isporuka prvog gasa počeće u decembru. S tim u vezi biće održana ceremonija povodom završetka projekta“, rekao je portparol, obraćajući se novinarima na brifingu.

Geng je obećao da će kasnije objaviti više detalja o projektu.

 
U utorak je pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio da će predsednik Vladimir Putin i kineski predsednik Si Đinping sledećeg meseca učestvovati na zajedničkoj tele-konferenciji povodom pokretanja gasovoda „Snaga Sibira“.
 

Ruski deo gasovoda prolazi kroz tri ruska regiona, uključujući regione Irkutsk, Amur i Republiku Jakutiju. Izgradnja na kineskoj teritoriji započela je u aprilu 2017. godine.


Ruska firma je objavila planove za ulaganje 320 milijardi rubalja (4,8 milijardi dolara) u fabriku za preradu gasa u Amuru, za koju se očekuje da će dobiti gas iz centara za proizvodnju gasa u Irkutsku i Jakutiji kao deo Istočnog gasnog programa.

"Gasprom" namerava da postane najveći snabdevač Kine gasom, čineći više od 25 procenata kineskog uvoza gasa do 2035. godine, pošto se potražnja zemlje za prirodnim gasom povećava. Kina je najveći svetski uvoznik nafte i drugi najveći kupac prirodnog gasa.

Gasovod "Snaga Sibira" će transportovati prirodni gas iz proizvodnih centara u Irkutsku i Jakutiji do potrošača na dalekom istoku Rusije i Kini.

"Gasprom" dominira snabdevanjem gasom mnogim evropskim tržištima, dok se takođe trudi da zadovolji rastuću potražnju za prirodnim gasom u Kini, jer se zemlja nalazi u središtu velikog prelaska sa grejanja na ugalj, na gas u milionima domova.


U 2018. godini, uvoz prirodnog gasa u Kinu skočio je za skoro 32 posto od 2017. godine do rekordnih 90,39 miliona tona, što je učvrstilo poziciju Kine kao najvećeg svetskog uvoznika plavog goriva.

Kina je postala vodeći svetski uvoznik prirodnog gasa u oktobru prošle godine, prestigavši Japan koji uvozi sav svoj gas.

Ranije je Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora "Gasproma" da će isporuka prirodnog gasa Kini preko gasovoda "Snaga Sibira" početi 1. decembra 2019. godine.


  • Izvor
  • Foto: © PAO "Gazprom"/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruski ambasador u Bugarskoj Anatolij Makarov je kazao da mu je bugarski premijer Bojko Borisov obećao da će ruski gas iz Bugarske u Srbiju krenuti gasovodom „Turski tok“ 31....

Nemačka odbacuje sve pokušaje stranih sila da vrše uticaj na nemačku energetsku politiku, o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas.


Nemačka vlada je kapitulirala pred SAD zbog situacije oko gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti predstavnik partije „Alternativa za Nemačku“ Štefan Kotre.

U nelegalnim tokovima veliki deo ukupnog prometa i proizvodnje – Vlada Srbije osnovala Radnu grupu za rakiju


Peking je naredio svim vladinim kancelarijama i javnim institucijama da u roku od tri godine uklone stranu računarsku opremu i softver, što je potencijalni udarac za „HP“, „Del“ i...


Ostale novosti iz rubrike »