eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Gasprom“ naveo uslov za zaključivanje ugovora o tranzitu gasa sa Kijevom

„Gasprom“ naveo uslov za zaključivanje ugovora o tranzitu gasa sa Kijevom
06.11.2019. god.


Novi ugovor o tranzitu ruskog gasa kroz Ukrajinu moguć je samo uz međusobno odustajanje od tužbenih zahteva, navodi se u saopštenju "Gasproma".

Kako se navodi, šef kompanije Aleksej Miler razgovarao je o pitanju tranzita gasa kroz Ukrajinu sa predstavnikom nemačke vlade, Džordžom Grafom Valdersom. Posebno je skrenuo pažnju na potrebu da se reši niz fundamentalno važnih pitanja pre zaključenja novog tranzitnog ugovora, uključujući rešavanje sporova između "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogasa".

„To znači uzajamno odbacivanje zahteva i prekida parnica između `Gasproma` i `Naftogaza`o ugovorima za isporuku i tranzit ruskog gasa, vraćanje ravnoteže komercijalnih interesa stranaka. To takođe znači i otkazivanje odluke Antimonopolskog komiteta Ukrajine da se nametne `Gaspromu` novčana kazna za navodnu zloupotrebu monopolu položaja na tržištu tranzita gasa u Ukrajini i obnavljanje povređenih imovinskih prava kompanije u zemlji", navodi se u saopštenju.

Na taj način "Gasprom" je potvrdio da uzajamno odustajanje zahteva predloženih Kijevu uključuje antimonopolsku kaznu u iznosu od oko sedam milijardi dolara. Dan ranije, šef "Naftogasa" Andrej Koboljev najavio potraživanja Ukrajine protiv "Gasproma" u visini od 22 milijarde dolara.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Kirill Kallinikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruski ambasador u Bugarskoj Anatolij Makarov je kazao da mu je bugarski premijer Bojko Borisov obećao da će ruski gas iz Bugarske u Srbiju krenuti gasovodom „Turski tok“ 31....

Nemačka odbacuje sve pokušaje stranih sila da vrše uticaj na nemačku energetsku politiku, o njoj odlučuje Evropa, a ne SAD, izjavio je ministar inostranih poslova Nemačke Hajko Mas.


Nemačka vlada je kapitulirala pred SAD zbog situacije oko gasovoda „Severni tok 2“, izjavio je u intervjuu za RIA Novosti predstavnik partije „Alternativa za Nemačku“ Štefan Kotre.

U nelegalnim tokovima veliki deo ukupnog prometa i proizvodnje – Vlada Srbije osnovala Radnu grupu za rakiju


Peking je naredio svim vladinim kancelarijama i javnim institucijama da u roku od tri godine uklone stranu računarsku opremu i softver, što je potencijalni udarac za „HP“, „Del“ i...


Ostale novosti iz rubrike »