eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će oživeti glavnu nigerijsku čeličanu, napuštenu decenijama

RT: Rusija će oživeti glavnu nigerijsku čeličanu, napuštenu decenijama
04.11.2019. god.


Nigerija želi pomoć Rusije kako bi konačno pokrenula svoju fabriku čelika "Ajaokuta stil", nekada zvana "temeljem" industrijalizacije zemlje, koja je skoro završena 1980-ih godina, ali nikad nije postala operativna.

Ruska grupa "Metprom", specijalizovana za modernizaciju i izgradnju postrojenja za željezo i čelik, između ostalog, složila se da završi projekat, rekao je nigerijski ministar za rudarstvo i razvoj čelika Olamilekan Adegbite u intervjuu za "Buomberg". Rad će finansirati državni Ruski izvozni centar JSC i Afrička banka za uvoz i izvoz sa sedištem u Kairu.


Izgradnju "Ajaokute" na obalama reke Niger započela je sovjetska kompanija "Tjažpromeksport" 1979. godine. U projekat je uloženo oko osam milijardi dolara i trebalo je da se godišnje proizvede oko tri miliona tona čelika, prema podacima "Blumberga".

Iako je pogon bio gotovo spreman, nije pokrenut zbog nedostatka odgovarajuće saobraćajne infrastrukture. Otkako su poslednji sovjetski stručnjaci napustili zemlju, mnogi strani investitori su bili zainteresovani za postrojenje, uključujući one iz Indije, Kine i SAD.

"Shvatili smo da je najbolje da se vratimo onim momcima koji su to radili u početku", rekao je nigerijski ministar.

Posle 40 godina neaktivnosti, postrojenju je data druga šansa, jer su Rusija i Nigerija o tom pitanju razgovarale tokom prvog ekonomskog foruma u Sočiju u oktobru. Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov nigerijski kolega Muhamadu Buhari su se složili da obezbede završetak napuštenih projekata koje su pokrenule obe strane. Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov rekao je da se nada da će ruske inženjerske kompanije obnoviti i konačno pokrenuti pogon.

"Naš zadatak je da obnovimo postrojenje, pustimo ga u pogon, vratimo u projektovan kapacitet i vratimo sva ulaganja u obnovu. Nakon toga biće predata nigerijskoj strani", rekao je potpredsednik odelenja za međunarodni poslovni razvoj u "Metpromu" Mihail Matvejev za Interfaks. Nije detaljnije objasnio finansijske detalje projekta.

Dve strane planiraju da sporazum finaliziraju do januara 2020. godine, a radovi bi trebalo da budu završeni za oko dve i po godine, prema procenama ruske grupe. Međutim, Nigerija očekuje da će fabrika biti spremna za dve godine.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Wolfgang Rattay / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.

Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.


Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Ostale novosti iz rubrike »