eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Danska odobrila izgradnju gasovoda „Severni tok 2“

Danska odobrila izgradnju gasovoda „Severni tok 2“
30.10.2019. god.


Kopenhagen je izdao dozvolu za izgradnju gasovoda „Severni tok 2“, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku Danske.

Napominje se da je dokument izdat u skladu sa obavezama Danske prema Konvenciji UN-a o pomorskom pravu.

Projekat uključuje polaganje dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Ranije su Nemačka, Finska i Švedska izdale građevinsku dozvolu, te je bila ostala samo Danska.

Neke se zemlje protive "Severnom toku 2", pre svega Ukrajina, koja se boji gubitka prihoda od tranzita ruskog gasa, a Sjedinjene Američke Države koje promovišu ambiciozne planove za izvoz svog tečnog gasa u Evropu.

Pored toga, Letonija, Litvanija i Poljska su zajedno saopštile da ne odobravaju projekat - njihovi lideri su uvereni da je to politički projekat.

Rusija je u više navrata pozvala da se gasovod ne doživljava kao instrument uticaja. Prema Vladimiru Putinu, Moskva projekat tretira isključivo kao ekonomski.  • Izvor
  • Foto: © Nord Stream 2 / Axel Schmidt/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...

Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.


Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je ukidanje sankcija jednom broju ukrajinskih preduzeća. On je izrazio nadu da će saradnja između Moskve i Kijeva biti obnovljena u punom obimu.


Ostale novosti iz rubrike »