eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Srbiji je potreban gas iz Turskog toka“

„Srbiji je potreban gas iz Turskog toka“
17.10.2019. god.


Srbiji je potreban gas iz Turskog toka zbog neizvesnosti o budućem tranzitu plavog goriva kroz Ukrajinu, rekao je novi srbski ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski u intervjuu za RIA Novosti.

"Što se tiče gasa, mora se naglasiti da srbska industrija uglavnom radi na ruskom gasu. Naravno, gasovodi koji prolaze kroz Ukrajinu još uvek nisu definisani. Zato smo primorani da se oslonimo na gasovode koji prolaze kroz Tursku i Bugarsku, a to je Turski tok. To je naš glavni fokuc", rekao je Lazanski.

Međutim, prema njegovom mišljenju, "očigledno je da će Rusija produžiti sporazum o tranzitu gasa sa Ukrajinom i za narednu godinu".

Rusija, Ukrajina i Evropska komisija vode trostrane pregovore o tranzitu gasa nakon 2019. godine. Poslednja runda pregovora održana je 19. septembra u Briselu. Ministri energetike Rusije i Ukrajine smatrali su konsultacije konstruktivnim. Međutim, ministar energetike i životne sredine Ukrajine Aleksej Oržel rekao je da ostaje rizik da neće potpisati novi sporazum sa Rusijom o tranzitu gasa kroz Ukrajinu. Sledeća runda pregovora je zakazana za za 28. oktobar.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Sergeй Guneev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srbija se nada da će prve količine gasa kroz "Turski tok" dobiti do kraja ove godine, rekao je srbski predsjednik Aleksandar Vučić za RIA Novosti. "Nadam se do kraja godine....


Ne stišava se rat kablovskih operatera oko uskraćivanja kanala delu korisnika. "Supernova": Hoćemo i sportske kanale, a ne jedan. Postupak antimonopolista

Jedan procenat super-bogate svetske populacije nagomilao je dvostruko više bogatstva od ostalih 90 procenata, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju svetske humanitarne organizacije "Oksfam".


Potpisivanje novog ugovora o tranzitu gasa sa ruskim „Gaspromom“ omogućiće jeftiniji gas za korisnike, izjavio je šef kompanije „Operator sistema za tranzit gasa Ukrajine“ Sergej Makogon.

Nju Delhi razmatra učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima na Arktiku jer bi saradnja sa Moskvom mogla da otvori ogromne mogućnosti za Indiju u regionu bogatim resursima. "Uspostavljamo saradnju...Ostale novosti iz rubrike »