eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija i Saudijska Arabija će razgovarati o naftnim i već sklopljenim velikim ugovorima tokom predstojeće posete Putina

RT: Rusija i Saudijska Arabija će razgovarati o naftnim i već sklopljenim velikim ugovorima tokom predstojeće posete Putina
09.10.2019. god.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru.

„Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresovani smo da osiguramo da cena ne poraste iznad prihvatljivog nivoa“, rekao je Dmitrij Peskov u intervjuu za TV kanal "Rusija 24" u utorak, tokom tekućeg foruma Ruske nedelje energije u Moskvi.

Prema podacima međunarodne rejting agencije "Fitč", predviđa se da će cena nafte u preostalim mesecima 2019. godine biti 65 dolara po barelu, što je ugodna brojka za mnoge članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sa Bliskog istoka. Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEK-a i zajedno s Rusijom, lider u sporazumu OPEK +.

Krajem Energetske nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da poseti kraljevstvo. Tokom njegovog istorijskog boravka, dve zemlje trebalo bi da sklope brojne poslovne i investicione sporazume vredne stotine miliona dolara, izjavio je za "Arab njuz" Kiril Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja. Govoreći na marginama foruma o energiji, rekao je da će postojati novi poslovni dogovori u naftnoj industriji, poljoprivredi, turizmu i petrohemijskim proizvodima.

"Saudijska Arabija je nedavno najavila da će ukloniti zabranu za ruske poljoprivredne proizvode, posebno pšenicu, a mi ćemo tokom posete potpisati veliki sporazum sa saudijskom kompanijom za poljoprivredna ulaganja i stočarstvo", rekao je Dmitirev i dodao da su ulaganja u vrednosti od 2,7 milijardi dolara nedavno ugovorena sa saudijskim partnerima „već daju dobre prinose“.

„Sada očekujemo da počnemo da ulažemo u saudijske projekte, u turizmu, petrohemiji i drugim oblastima“, rekao je Dmitriev.

Rusko-saudijski investicioni fond, osnovan 2017. godine, ima ukupni angažovani kapital u visini od šest milijardi dolara. Ulaže se u niz infrastrukturnih i energetskih projekata, kako u Rusiji, tako i u Saudijskoj Arabiji.
 

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Reuters / Ahmed Jadallah / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srbija se nada da će prve količine gasa kroz "Turski tok" dobiti do kraja ove godine, rekao je srbski predsjednik Aleksandar Vučić za RIA Novosti. "Nadam se do kraja godine....


Ne stišava se rat kablovskih operatera oko uskraćivanja kanala delu korisnika. "Supernova": Hoćemo i sportske kanale, a ne jedan. Postupak antimonopolista

Jedan procenat super-bogate svetske populacije nagomilao je dvostruko više bogatstva od ostalih 90 procenata, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju svetske humanitarne organizacije "Oksfam".


Potpisivanje novog ugovora o tranzitu gasa sa ruskim „Gaspromom“ omogućiće jeftiniji gas za korisnike, izjavio je šef kompanije „Operator sistema za tranzit gasa Ukrajine“ Sergej Makogon.

Nju Delhi razmatra učešće u ruskim naftnim i gasnim projektima na Arktiku jer bi saradnja sa Moskvom mogla da otvori ogromne mogućnosti za Indiju u regionu bogatim resursima. "Uspostavljamo saradnju...Ostale novosti iz rubrike »