eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

U Danskoj više ne postoje politička pitanja u vezi igradnje gasovoda „Severni tok 2“

U Danskoj više ne postoje politička pitanja u vezi igradnje gasovoda „Severni tok 2“
04.10.2019. god.


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu, prenosi "Izvestija" pozivajući se na izvore.

Kako se navodi, odobravanje izgradnje sada je svedeno na administrativni nivo.

Istovremeno, kao dodatni argument u korist odobrenja projekta predstavljaju ekološki aspekti kao i obustava eksploatacije gasa na najvećem danskom nalzištu. Prema mišljenju stručnjaka, sada to otvara mogućnost zemlji da bira između domaćeg i ruskog gasa, prenose RIA Novosti.

Danska je do sada bila jedina zemlja koja nije dozvolila polaganje cevi za gasovod. Istovremeno, gasovod je završen 80%, a izgradnja je teče po planu.


Bivši kancelar Nemačke i predsedavajući Upravnog odbora "Severnog toka 2" AG, Gerhard Šreder je rekao početkom leta da je gradnja odložena zbog pritiska SAD-a na Kopenhagen.

"Severni tok 2"

Projekat uključuje izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara gasa godišnje, koji se proteže od ruske obale duž dna Baltičkog mora prema Nemačkoj. Planira se da gasovod bude završen do kraja godine, a prolaziće kroz teritorijalne vode ili isključive ekonomske zone Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke.

Nekoliko zemalja se protivi projektu, posebno Ukrajina, koja se boji gubitka prihoda od tranzita gasa iz Rusije, kao i Sjedinjene Američke Države, koje imaju ambiciozne planove za izvoz tečnog prirodnog gasa u Evropu.


  • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Belorusiji neće biti privatizacije po želji „šarlatana iz inostranstva“, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.


Predsednik Donald Trump pristao je „u konceptu“ na dogovor da "Tiktok" bude partner sa "Oracleom" i "Valmartom", ublažavajući tako zabrinutost vlade zbog pretnji nacionalnom bezbednošću i sprečavajući gašenje kinesk...

Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt iz...


Završeno je 97 odsto projekta „Severni tok 2“, rekla je premijer nemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija Manuela Šlezvig.

Ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama biće zabranjeno da preuzimaju "TikTok", aplikaciju za razmenu video snimaka i "Vičat", popularni mesindžer, počev od 20. septembra, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine...


„Severni tok 2“ će obezbediti konkurentne uslove za isporuku energenata Evropi, zbog toga je projekat potreban i biće realizovan, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.


Ostale novosti iz rubrike »