eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija prepolovila devizne rezerve u američkom dolaru, istovremeno povećavajući udeo u zlatu, juanu i evru u deviznim rezervama

RT: Rusija prepolovila devizne rezerve u američkom dolaru, istovremeno povećavajući udeo u zlatu, juanu i evru u deviznim rezervama
02.10.2019. god.


Rusija je za godinu dana prepolovila udeo američke valute u svojim međunarodnim rezervama, odlučivši se umesto toga da poveća rezerve u zlatu, juanu i evrima, pokazuju nedavni podaci Centralne banke Rusije.

Učešće zelene valute smanjilo se sa 43,7 na 23,6 odsto za 12 meseci od marta 2018. godine, navodi Centralna banka Rusije (CBR) u svom izveštaju objavljenom u utorak. Dokument je objavljen sa šest meseci zakašnjenja zbog „visoke osetljivosti cena na akcije glavnih učesnika na tržištu“, uključujući i sam CBR, objasnio je regulator.

Kineska valuta imala je najveće povećanje u ruskim deviznim rezervama, s tim da su se zalihe juana povećale sa 5 na 14,2 procenata.

Evro je iznosio 30,3 posto ruskog međunarodnog kapitala krajem marta, što je za 8,1 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U međuvremenu, zlatne rezerve su skočile sa 17,2 na 18,2 odsto.

Odustajanje od dolara i diversifikacija nacionalnih rezervi dolazi u vreme kada Rusija pokušava da smanji oslanjanje svoje ekonomije na američku valutu zbog sankcija od strane Vašingtona.

Moskva nastavlja da povećava svoju devizne i zlatne rezerve, dodajući 27,2 milijarde dolara u svoje blagajne kako bi dostigla 487,4 milijardi dolara u navedenom periodu. Vođena nabavkama deviza, kao i kupovinom zlata, ruske međunarodne rezerve su od tada prešle pola biliona i iznose 532,6 milijarde dolara.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Srbiji je potreban gas iz Turskog toka zbog neizvesnosti o budućem tranzitu plavog goriva kroz Ukrajinu, rekao je novi srbski ambasador u Rusiji Miroslav Lazanski u intervjuu za RIA...


Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.


Ostale novosti iz rubrike »