eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija prepolovila devizne rezerve u američkom dolaru, istovremeno povećavajući udeo u zlatu, juanu i evru u deviznim rezervama

RT: Rusija prepolovila devizne rezerve u američkom dolaru, istovremeno povećavajući udeo u zlatu, juanu i evru u deviznim rezervama
02.10.2019. god.


Rusija je za godinu dana prepolovila udeo američke valute u svojim međunarodnim rezervama, odlučivši se umesto toga da poveća rezerve u zlatu, juanu i evrima, pokazuju nedavni podaci Centralne banke Rusije.

Učešće zelene valute smanjilo se sa 43,7 na 23,6 odsto za 12 meseci od marta 2018. godine, navodi Centralna banka Rusije (CBR) u svom izveštaju objavljenom u utorak. Dokument je objavljen sa šest meseci zakašnjenja zbog „visoke osetljivosti cena na akcije glavnih učesnika na tržištu“, uključujući i sam CBR, objasnio je regulator.

Kineska valuta imala je najveće povećanje u ruskim deviznim rezervama, s tim da su se zalihe juana povećale sa 5 na 14,2 procenata.

Evro je iznosio 30,3 posto ruskog međunarodnog kapitala krajem marta, što je za 8,1 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

U međuvremenu, zlatne rezerve su skočile sa 17,2 na 18,2 odsto.

Odustajanje od dolara i diversifikacija nacionalnih rezervi dolazi u vreme kada Rusija pokušava da smanji oslanjanje svoje ekonomije na američku valutu zbog sankcija od strane Vašingtona.

Moskva nastavlja da povećava svoju devizne i zlatne rezerve, dodajući 27,2 milijarde dolara u svoje blagajne kako bi dostigla 487,4 milijardi dolara u navedenom periodu. Vođena nabavkama deviza, kao i kupovinom zlata, ruske međunarodne rezerve su od tada prešle pola biliona i iznose 532,6 milijarde dolara.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Global Look Press / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija nikome ne nameće svoj gas, a razgovori o zavisnosti evropskih zemalja od njega usmereni su na to da poseju neosnovane sumnje, izjavio je šef ruske diplomatije u intervjuu...


Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.

Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...

Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.


Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.


Ostale novosti iz rubrike »