eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Balkanski tok“ od „Turskog toka“ do Srbije

„Balkanski tok“ od „Turskog toka“ do Srbije
18.09.2019. god.


Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef ruskog Ministarstva industrije i trgovine Denis Manturov , nakon sastanka međuvladine rusko-bugarske komisije.

"Što se tiče izgradnje gasovoda do Srbije, danas smo razgovarali o izgledima za implementaciju ovog projekta. Računamo na rokove koje je bugarska strana odredila da obezbedi završetak izgradnje gasovoda do 1. januara, kako bi se pokrenuo protok gasa koji prolazi kroz `Turski tok` ", rekao je Manturov.

"Bugarska je zainteresovana za proširenje sistema za transport gasa u zemlji, počev od bugarsko-turske granice do granice sa Srbijom. Naravno, zainteresovani smo da razvijamo aktivnosti duž linije `Turskog toka`. Krajem 2018. parlament te zemlje usvojio je novu energetsku strategiju za zemlju, a unutar nje ovu strategiju i mi naglašavamo interes za razvoj ovog projekta. Ovaj projekat će biti izuzetno važan ne samo za Bugarsku, već i za ceo naš region, i zato smo ovaj projekat nazvali „Balkanski tok“, dodao je Manturov.

Manturov je novinarima potvrdio da Bugari imaju zadatak da do 1. januara obezbede izgradnju gasovodnog dela od tursko-bugarske granice do bugarsko-srpske.

Krajem juna šef "Gasproma" Aleksej Miler je rekao da se planira proširenje sistema za prenos gasa između Bugarske i Srbije do kraja 2019. godine da bi se dobijao gas iz "Turskog toka".

Projekt "Turski tok" uključuje izgradnju gasovoda koji će se sastojati od dva kraka kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija namenjena je snabdevanju ruskim gasom turskih potrošača, a druga za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope. Puštanje u rad je planirano pre kraja 2019. godine.  • Izvor
  • Foto: © Foto : TurkStream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.

Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.


Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Ostale novosti iz rubrike »