eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Privredni rast evrozone prepolovljen

Privredni rast evrozone prepolovljen
07.09.2019. god.


Privredni rast evrozone prepolovljen je u drugom ovogodišnjem kvartalu zbog pada nemačke ekonomije i usporavanja trgovine, pokazali su podaci evropske službe za statistiku Evrostata.


Bruto domaći proizvod evrozone porastao je u drugom tromesečju za 0,2 odsto, nakon rasta od 0,4 odsto u prva tri meseca ove godine, saopštio je Evrostat.

Najnoviji podaci poklapaju se sa preliminarnom procenom i tržišnim očekivanjima i potvrđuju tmurne perspektive za evrozonu, koja je suočena sa neizvesnošću zbog „bregzita“ i globalnih trgovinskih sporova, prenosi agencija Rojters.

I trgovina evrozone usporila je tokom drugog kvartala, pri čemu je uvoz porastao manje nego u prvom kvartalu, dok je izvoz stagnirao nakon rasta od 0,9 odsto u prethodnom kvartalu.

Generalno gledano, trgovina je doprinela smanjivanju BDP-a za 0,1 odsto.

Evrostat je, takođe, potvrdio da je rast zaposlenosti usporio u evrozoni i to na stopu od 0,2 odsto u drugom kvartalu, u odnosu na rast od 0,4 odsto u prvom tromesečju.

Tanjug


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Timkiv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Japan bi mogao proširiti glavni regionalni pakt o slobodnoj trgovini kako bi obuhvatio i Kinu. Poznat kao CPTPP, sporazum uključuje 11 zemalja azijsko-pacifičkog regiona koje su odlučile da svoja...


Među vodećim međunarodnim igračima došlo je, zbog pandemije virusa korona, do eskalacije ekonomskih protivrečnosti, ocenio je predsednik Vladimir Putin. Upozorio je na zabrinjavajuće tendencije kao što su pad industrijske...

„Duboka prerada“ za veće količine najkvalitetnijih goriva i početak domaće proizvodnje naftnog koksa


Rusija poseduje najveće rezerve gasa na svetu i intenzivno ga prodaje u inostanstvu. Zavisnost ekonomije od prodaje sirovina odavno je postala poslovična karakteristika Rusije. Na diptihu savremenog umetnika Vasilija...

Petnaest azijsko-pacifičkih država, uključujući Kinu i Japan, planiraju da ovog vikenda potpišu najveći sporazum o slobodnoj trgovini na svetu. FTA će smanjiti carine, ojačati lance snabdevanja zajedničkim pravilima porekla...


Rusija je izdvojila više od milijardu dolara za obnovu elektromreže i industrijskih postrojenja u Siriji, izjavio je direktor rusko-sirijskog koordinacionog centra za povratak izbeglica Mihail Mizincev.


Ostale novosti iz rubrike »