eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: SAD bi mogle da iskoriste carski kineski dug u trgovinskom ratu s Kinom

RT: SAD bi mogle da iskoriste carski kineski dug u trgovinskom ratu s Kinom
03.09.2019. god.


Vašington istražuje nove načine nameta Pekingu jer u tekućem trgovinskom ratu ponestane robe za oporezivanje, a vekovne kineske obveznice mogle bi postati oružje, kažu su analitičari za RT.

U nedelju su na snagu stupile najnovije carine. SAD su obuhvatile širok spektar kineske robe sa carinama u visini od 15%, dok je Peking odgovorio sa carinama od 5 do 10 odsto na američku robu, uključujući poljoprivredne proizvode. Uprkos carinama koje su stupile na snagu, strane još uvek planiraju da održe trgovinske pregovore kasnije ovog meseca.

Ako dve strane još uvek ne uspeju da isprave svoje razlike, druga serija nameta trebalo bi da stupi na snagu 15. decembra, a posebna povećanja američkih carina stupaju na snagu u oktobru.

Ali protivnici trgovinskog rata već razmišljaju o mogućnostima koje prevazilaze carine. Peking, koji uživa trgovinski suficit sa SAD-om, nagovestio je da bi mogao da koristi retke metale kao oružje. Postoji i „nuklearna“ opcija Kine, odnosno prodaja američkih državnih obveznica.

U međuvremenu, Vašington je podsetio na vekovima stari dug Kine, nastao pre nego što je zemlja usvojila komunizam, a koji, prilagođen inflaciji, kamatama i drugim naknadama, iznosi oko jedan bilion dolara, što pokriva kineski posed američkih državnih obveznica.


"Iako je zaista sumnjivo da će se Kina ikada isplatiti, pokušaj SAD-a da potraži novac pokrenuo bi samo ozbiljne ekonomske probleme i pogoršao ionako burnu situaciju", izjavio je za RT specijalista za ulaganja Džim Rodžers.

„Ako Amerika donese presudu da oni [Kina] moraju platiti onda će Amerika zamrznuti ili oduzeti kinesku imovinu u Americi. I onda će se odvijati vrlo ozbiljan trgovinski rat“, rekao je Rodžers, dodajući da će se Kina sigurno osvetiti za takav potez.

Pojedinačni vlasnici drevnih obveznica mogu vrlo malo da urade da bi dobili novac od Kine, a koja nikada nije priznala dug. Prvo, ona bi morala da prizna njihovo potraživanje, da pobede u sudskom sporu, a zatim da pronađu način da primoraju Kinu da ih unovči, rekao je profesor sa Univerziteta Djuk, Mitu Gulati.

Međutim, bila bi potpuno drugačija priča ukoliko se Trampova administracija umeša. Dok je američka vlada podržavala Kinu, kada su je vlasnici carskih obveznica tužili (Džekson protiv Kine), a slučaj odbačen, sadašnja administracija Bele kuće možda ne bi bila tako dobra.

"Tramp možda ne bi postupio na isti način ukoliko bi danas bio pokrenut slučaj, posebno ako bi vlasnici obveznica bile njegove tvrde pristalice", primećuje Gulati.

„Ako bi američka savezna vlada pokušala pomoći kreditorima da podnesu tužbu, to bi bila drugačija priča. Ali mislim da čak ni Trampova administracija nije tako luda."

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Getty Images / Aslan Alphan / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ngdeva preporučio je da dva prioriteta za novu Vladu Srbije budu konsolidacija zdravstvenog sistema i nastavak reformi.


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.

Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.


Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Ostale novosti iz rubrike »