eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će izgraditi most u vrednosti od 1,6 milijardi evra kao deo trase koja povezuje Evropu i zapadnu Kinu

RT: Rusija će izgraditi most u vrednosti od 1,6 milijardi evra kao deo trase koja povezuje Evropu i zapadnu Kinu
28.08.2019. god.


Vlasti ruske regije Samara spremne su da započnu izgradnju mosta dugačkog 2,5 km preko reke Volge, što je prvi deo ambicioznog međunarodnog saobraćajnog koridora koji povezuje Evropu sa zapadnom Kinom.

Most će koštati 120,8 milijardi rubalja (1,6 milijardi evra), prema poslednjoj verziji sporazuma o izgradnji.


Polovina tog iznosa biće izdvojena iz regionalnog budžeta, a ostatak finansiranja će prikupiti investitor "Obhod Togliati". Most će biti deo novog autoputa koji povezuje Moskvu i Kazanj, glavni grad ruske Republike Tatarstan.

Novi put će znatno skratiti vreme putovanja od Moskve do Kazanja, kao i do drugog velikog grada u centralnoj Rusiji - Samare, sa trenutnih 16 na 8 sati, navodi se u projektnim radovima.

Izgradnja bi trebalo da počne ove godine, a most bi trebalo da bude pušten u funkciju do 2024. godine. Smatra se da bi most mogla graditi kompanija "Mostotrest", koja je u vlasništvu ruskog milijardera Arkadija Rotenberga, ali ta informacija još nije potvrđena od strane vlasti.

Ukupno će projekat obuhvatiti izgradnju 96 km puta i 3,75 kilometara mosta. Projekat je deo međunarodnog saobraćajnog koridora Evropa-zapadna Kina, koji je naručio predsednik Vladimir Putin.

Novi most će na kraju preuzeti titulu Krimskog mosta, a koji će postati najambiciozniji ruski infrastrukturni projekat. Na arterijskoj trasi koja povezuje poluostrvo Krim s kontinentalnom Rusijom prošlog meseca je završena i pruga, dok je saobraćaj za automobile počeo u maju. Krimski most je dugačak 19 km, što ga čini najdužim u Evropi.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Projekat mosta preko Volge u Samari, foto: © Vlada Samare/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »