eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će izgraditi most u vrednosti od 1,6 milijardi evra kao deo trase koja povezuje Evropu i zapadnu Kinu

RT: Rusija će izgraditi most u vrednosti od 1,6 milijardi evra kao deo trase koja povezuje Evropu i zapadnu Kinu
28.08.2019. god.


Vlasti ruske regije Samara spremne su da započnu izgradnju mosta dugačkog 2,5 km preko reke Volge, što je prvi deo ambicioznog međunarodnog saobraćajnog koridora koji povezuje Evropu sa zapadnom Kinom.

Most će koštati 120,8 milijardi rubalja (1,6 milijardi evra), prema poslednjoj verziji sporazuma o izgradnji.


Polovina tog iznosa biće izdvojena iz regionalnog budžeta, a ostatak finansiranja će prikupiti investitor "Obhod Togliati". Most će biti deo novog autoputa koji povezuje Moskvu i Kazanj, glavni grad ruske Republike Tatarstan.

Novi put će znatno skratiti vreme putovanja od Moskve do Kazanja, kao i do drugog velikog grada u centralnoj Rusiji - Samare, sa trenutnih 16 na 8 sati, navodi se u projektnim radovima.

Izgradnja bi trebalo da počne ove godine, a most bi trebalo da bude pušten u funkciju do 2024. godine. Smatra se da bi most mogla graditi kompanija "Mostotrest", koja je u vlasništvu ruskog milijardera Arkadija Rotenberga, ali ta informacija još nije potvrđena od strane vlasti.

Ukupno će projekat obuhvatiti izgradnju 96 km puta i 3,75 kilometara mosta. Projekat je deo međunarodnog saobraćajnog koridora Evropa-zapadna Kina, koji je naručio predsednik Vladimir Putin.

Novi most će na kraju preuzeti titulu Krimskog mosta, a koji će postati najambiciozniji ruski infrastrukturni projekat. Na arterijskoj trasi koja povezuje poluostrvo Krim s kontinentalnom Rusijom prošlog meseca je završena i pruga, dok je saobraćaj za automobile počeo u maju. Krimski most je dugačak 19 km, što ga čini najdužim u Evropi.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Projekat mosta preko Volge u Samari, foto: © Vlada Samare/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Belorusiji neće biti privatizacije po želji „šarlatana iz inostranstva“, rekao je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.


Predsednik Donald Trump pristao je „u konceptu“ na dogovor da "Tiktok" bude partner sa "Oracleom" i "Valmartom", ublažavajući tako zabrinutost vlade zbog pretnji nacionalnom bezbednošću i sprečavajući gašenje kinesk...

Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt iz...


Završeno je 97 odsto projekta „Severni tok 2“, rekla je premijer nemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija Manuela Šlezvig.

Ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama biće zabranjeno da preuzimaju "TikTok", aplikaciju za razmenu video snimaka i "Vičat", popularni mesindžer, počev od 20. septembra, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine...


„Severni tok 2“ će obezbediti konkurentne uslove za isporuku energenata Evropi, zbog toga je projekat potreban i biće realizovan, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.


Ostale novosti iz rubrike »