eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Ponuda koju ne mogu odbiti: SAD žele da spreče Kinu da kupi ukrajinsku fabriku motora

RT: Ponuda koju ne mogu odbiti: SAD žele da spreče Kinu da kupi ukrajinsku fabriku motora
27.08.2019. god.


Izgledi da će ukrajinska fabrika motora biti prodana Kini toliko su uznemirili Vašington, da niko drugi, nego savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Boltona želi to da spreči. S duge strane, SAD se nisu potrudile da daju kontra-ponudu.

Bolton se uputio u Kijev nakon samita grupe G7 u Francuskoj, a u ponedeljak je rekao da se raduje sastancima s „partnerima“, kako bi podržao viziju vlade o „jačoj i prosperitetnijoj Ukrajini“.


On, međutim, nije komentarisao priču iz "Vols strit žurnala" od petka da će jedan od tih sastanaka uticati na sudbinu "Motor siča", koji traži odobrenje kijevskog regulatornog tela da proda kontrolni paket akcija dvema kineskim kompanijama. Ovo je podiglo uzbunu u Vašingtonu, gde se jastrebovi brinu da će Peking sebi pribaviti više od samog postrojenja u Zaporožju, već i tehnologiju za pravljenje motora za helikoptere i avione.


Kineska kompanija "Skajrizn aviješn industri investment" već je pokušala da kupi skoro 49 procenata akcija "Motor siča" 2017. godine, ali su je ukrajinske službe bezbednosti sprečile u tome. Trgovina dionicama "Motor siča je zamrznuta u aprilu 2018. godine, kako bi se sprečilo da padnu u nepoželjne ruke.


Sada je "Skajrizn" u partnerstvu sa "Ksinvei grupom" dao novu ponudu, ali ovog puta za više od 51 odsto akcija kompanije, dok će 25 procenata ići "Ukroboronpromu", državnom vojnom konglomeratu. Kupovinu mora odobriti Antimonopolski odbor, a gde Bolton i dolazi.

Jedina ukrajinska fabrika motora za vazduhoplove, osnovana 1907. godine, pala je u tešku situaciju, kada je puč 2014. godine u Kijevu doveo do trgovinskog rata s Rusijom, a koja je ranije bila njen najveći kupac. "Motor sič" takođe nije jedini gigant odbrane koji je pao u teške probleme. Kompanija za proizvodnju aviona "Antonov", za čije je transportne avione "Motor sič" pravio motore, zatvorila je svoja vrata 2016. godine i prešla u "Ukroboronprom", nakon što je propao dogovor oko kineskog finansiranja za doradu ogromnog transportnog aviona An-225.

Prošlog avgusta, nakon što je pritisak iz Vašingtona zaustavio "Motor sič" da radi s Kinezima, jedan ukrajinski političar je saopštio da bi bilo pošteno da SAD istupe kao kupci.

"Ako Amerikanci ne žele da prodamo Kinezima, neka oni kupuju naše avione", rekao je Oleh Ljaško. Kontroverzna nacionalistička stranka imala je tada 22 mandata u Radi, ali nije uspela da pređe prag na parlamentarnim izborima prošlog meseca, izgubivši sve mandate.

Novi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je u aprilu ostvario pobedu protiv Petra Porošenka, kojeg su podržavale SAD, od tada je predstavljen sa brojnim „crvenim linijama“ od strane zapadnih nevladinih organizacija i svoje prioritete pretvorio je u članstvo u NATO-u. Ostaje da se vidi hoće li on odgovoriti na pritisak Vašingtona poput svog prethodnika, bar kada je sudbina "Motor Siča" u pitanju.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »