eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Rat valutama: Peking neće koristiti juan kao sredstvo u trgovinskom sukobu s Vašingtonom

RT: Rat valutama: Peking neće koristiti juan kao sredstvo u trgovinskom sukobu s Vašingtonom
13.08.2019. god.


Kina je obećala da neće smanjivati kurs juana nakon što je Vašington zvanično proglasio Peking "valutnim manipulatorom" usred eskalacije trgovinskog sukoba između dve najveće svetske ekonomije.

Narodna banka Kine, utvrdila je srednju referentnu vrednost juana na 7.0326 za dolar. To je bila četvrta uzastopna sesija u kojoj je kineska valuta bila ispod psihološki važnog nivoa od 7 juana za dolar.

 
Juan je pao početkom prošle nedelje, dostigavši najniži nivo od decembra 2008. Vašington je brzo optužio Kinu za namerno devalviranje juana i označio rivala u trgovinskom ratu kao "valutnog manipulatora" - tvrdnjom koju je Peking više puta negirao.

U članku za "fajnešenel tajms", novine podržane od strane kineske banke, viceguverner Narodne banke Kine i šef kineske Državne uprave za devize Pan Gongšeng ponovo je odbacio optužbe SAD-a, nazivajući ih „političkom operacijom” koja će se pamtiti kao “smešan slučaj u svetskoj istoriji finansija ”.

Zvaničnik je rekao da je nedavni pad "spontani stresni odgovor" na pretnje većim carinama, koje je ranije najavio američki predsednik Donald Tramp. Tramp je 
1. avgusta zapretio da će nametnuti 10-postotnu carinu na preostalih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, povrh 250 milijardi američke robe koja je već oporezovana na 25 posto.

"Juan je i dalje jaka valuta", napisao je Pan, dodajući da ne očekuje nikakvu "neredovnu deprecijaciju niz put" uprkos trgovinskim trzajima.

„Nećemo se uključiti u konkurentsku devalvaciju i nećemo koristiti kurs kao sredstvo za rešavanje međunarodnih trgovinskih sporova.“

Slabljenje juana prošle nedelje rezultiralo je najvećim padom američkih akcija ove godine. Ulagači su bili prestrašeni kada su rastuće tenzije između Kine i SAD-a praćene slabljenjem juana „ostavile utisak da će valute i međunarodni monetarni i finansijski sistem biti uvučeni u rat“, saopštio je Sourab Gupta, stariji kolega Rekao sa Instituta za kinesko-američke studije u Vašingtonu.

Analitičar je objasnio da, iako Peking može uživati privremene koristi od slabljenja juana, u dugoročnoj makro perspektivi, Kina želi da njena valuta bude stabilna i da postepeno bude cenjena.

„Kina nakon svega želi da internacionalizuje i ojača svoju valutu, a internacionalizacija neće biti postignuta valutom koja devalvira“, saopštio je Gupta. On je dodao da se sada sa kineskom valutom manje trguje na fer tržištu zahvaljujući tekućem trgovinskom ratu. Ali u isto vreme, ovaj kurs „takođe privremeno služi kao korisna tačka pritiska prema SAD-u“.

Izvor: Vostok / RT
 

 

   • Izvor
  • foto: © Getty Images / RT / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »