eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Teheran: Kina će nastaviti da kupuje iransku naftu

Teheran: Kina će nastaviti da kupuje iransku naftu
06.07.2019. god.


Kina će nastaviti da kupuje iransku naftu, izjavio je savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Akbar Velajati.

„Kina kupuje i nastaviće da kupuje našu naftu. Količine, naravno, zavise od dogovora kineskih vlasti i Ministarstva nafte, ali do sada je njihov odnos prema nama bio prijateljski“, rekao je Velajati.

On je dodao da se pozicije Rusije i Kine razlikuju od pozicija ostale četiri zemlje-članice „Šestorke“. Prema njegovim rečima, samo te dve zemlje ostvaruju saradnju sa Iranom koja je predviđena nuklearnim sporazumom.


Prošle godine SAD su se jednostrano povukle iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i ponovo su uvele sankcije toj zemlji, uključujući i sekundarne, odnosno sankcije zemljama koje posluju sa Iranom. Do 2. maja 2019. godine izuzetak su bile Kina, Indija, Italija, Grčka, Japan, Južna Koreja, Tajvan i Turska, kojima SAD nisu uvodile sankcije zbog kupovine određene količine iranske nafte. Međutim, Bela kuća je odustala od tih izuzetaka, računajući da će zahvaljujući toj odluci izvoz iranske nafte biti potpuno prekinut.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Anton Bыstrov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »