eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Dolar postaje toksičan, sve više zemalja traži alternativu - Nariškin

RT: Dolar postaje toksičan, sve više zemalja traži alternativu - Nariškin
19.06.2019. god.


Američki dolar je anahronizam moderne svetske ekonomije, kaže direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije, Sergej Nariškin.

Govoreći na međunarodnom sastanku predstavnika bezbednosti, on je rekao: "Čini se nenormalnim da Sjedinjene Američke Države, ponašajući se tako agresivno i nepredvidivo, nastavljaju da budu nosilac glavne rezervne valute.”

Nariškin je potom dodao: “Zbog objektivnog jačanja multipolarnosti, monopolski položaj dolara u međunarodnim ekonomskim odnosima postaje anahronistički. Postepeno, dolar postaje toksičan."


Šef ruske obaveštajne službe je rekao da upotreba dolara predstavlja rizik i da sve više nacija traži alternativne mehanizme za poslovanje.

Zemlje širom sveta, uključujući Rusiju, Kinu, Indiju i druge, rade na diversifikaciji deviznih rezervi, što dalje od američkog dolara.

Rusija je preduzela konkretne korake u pravcu dedolarizacije ekonomije. Do sada je Moskva uspela da delimično ukine dolar iz svog izvoza, potpisujući ugovore o valutnoj razmeni sa nizom zemalja, uključujući Kinu, Indiju i Iran. Rusija je takođe nedavno predložila korištenje evra umesto američkog dolara u trgovini s Europskom unijom.
 

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • foto: © Getty Images / RT / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »