eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Huavej“ od „Verizona“ potražuje milijardu dolara

„Huavej“ od „Verizona“ potražuje milijardu dolara
18.06.2019. god.


Prošlo je mesec dana od početka „slučaja ’Huavej‘“, odnosno otkako je američka administracija povukla prvi očigledni ofanzivni potez u, već duže vreme, tinjajućem trgovinskom ratu sa Kinom.


Od momenta kada je predsednik SAD zabranio prodaju američke tehnologije kineskim kompanijama, tehnološki gigant iz Šendžena i jedan od najvećih globalnih igrača na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove „ratoborne“ ekonomske politike.

Iako se do sada uglavnom govorilo o posledicama koje već jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao da pretrpi „Huavej“, sada je izgleda došlo vreme za kontraofanzivu.

Kineska kompanija je saopštila da od američkog telekomunikacionog konglomerata - kompanije „Verizon“ potražuje milijardu dolara.

„Huavejov“ zahtev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama na koje polaže prava, a koje „Verizon“ koristi u svom poslovanju.

Prema tvrdnjama kineske kompanije, „Verizon“ krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (žičanu infrastrukturu, mrežnu opremu, IoT rešenja i dr.), a za koje je „Huavej“ nosilac licence.

Međutim, „Verizon“ nije jedini, budući da bi „Huaveju“ „na meti“ moglo da se nađe još dvadesetak kompanija koje posluju sa američkim telekomunikacionim gigantom.

Kako je objavila agencija Rojters, predstavnici dve kompanije su se već nekoliko puta sastali u Njujorku, ali nijedna od „zaraćenih“ strana se još uvek nije oglasila po pitanju enormnog potraživanja.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »