eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

„Huavej“ od „Verizona“ potražuje milijardu dolara

„Huavej“ od „Verizona“ potražuje milijardu dolara
18.06.2019. god.


Prošlo je mesec dana od početka „slučaja ’Huavej‘“, odnosno otkako je američka administracija povukla prvi očigledni ofanzivni potez u, već duže vreme, tinjajućem trgovinskom ratu sa Kinom.


Od momenta kada je predsednik SAD zabranio prodaju američke tehnologije kineskim kompanijama, tehnološki gigant iz Šendžena i jedan od najvećih globalnih igrača na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove „ratoborne“ ekonomske politike.

Iako se do sada uglavnom govorilo o posledicama koje već jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao da pretrpi „Huavej“, sada je izgleda došlo vreme za kontraofanzivu.

Kineska kompanija je saopštila da od američkog telekomunikacionog konglomerata - kompanije „Verizon“ potražuje milijardu dolara.

„Huavejov“ zahtev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama na koje polaže prava, a koje „Verizon“ koristi u svom poslovanju.

Prema tvrdnjama kineske kompanije, „Verizon“ krši prava korišćenja za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (žičanu infrastrukturu, mrežnu opremu, IoT rešenja i dr.), a za koje je „Huavej“ nosilac licence.

Međutim, „Verizon“ nije jedini, budući da bi „Huaveju“ „na meti“ moglo da se nađe još dvadesetak kompanija koje posluju sa američkim telekomunikacionim gigantom.

Kako je objavila agencija Rojters, predstavnici dve kompanije su se već nekoliko puta sastali u Njujorku, ali nijedna od „zaraćenih“ strana se još uvek nije oglasila po pitanju enormnog potraživanja.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Ilья Pitalev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Poljska vraća zlato iz prekomorskih zemalja, nakon što je u prošloj godini udvostručila svoje zalihe. Centralne banke u celom svetu su se povećale svoje zalihe zlata poslednjih godina, odmičući...


Nekada jedan od glavnih investitora sa preko 170 milijardi dolara u američkim trezorskim zapisima, Rusija je nastavila da smanjuje svoje učešće u američkom dugu u maju na skoro 12...

Savremena laboratorija za kontrolu kvaliteta avio-goriva počela je sa radom u okviru Naučno-tehnološkog centra NIS-a. Nova laboratorija nalazi se u Aeroservisu u Beogradu, specijalizovanom objektu za skladištenje i distribuciju...


Kineska trgovina sa zemljama koje učestvuju u njenoj ambicioznoj inicijativi "Jedan pojas jedan put" (BRI) raste i dostigla je 4,24 biliona juana (617,5 milijardi dolara) u prvoj polovini ove...

Vlada Ukrajine produžila je do 31. decembra 2020. zabranu uvoza robe iz Rusije u zemlju, navodi se u saopštenju internet stranici Vlade Ukrajine. Odgovarajuća odluka usvojena je petog jula.


Predstavnički dom SAD usvojio je amandman na nacrt budžeta za odbranu za 2020. godinu, kojim se zabranjuje da se vrše operacije sa ruskim državnim dugom, sa ciljem da se...


Ostale novosti iz rubrike »