eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: „Neprihvatljivo!“ Tramp zahteva od Indije da ukine carine motocikle „Harlej Dejvidson“

RT: „Neprihvatljivo!“ Tramp zahteva od Indije da ukine carine motocikle „Harlej Dejvidson“
11.06.2019. god.


Indija mora da smanji uvozne carine na američku robu, posebno motocikle, na nulu, zahteva američki predsednik Donald Tramp, usred eskalirajućih trgovinskih napetosti sa južnoazijskim državama, naglašavajući da SAD više neće biti “pljačkane”.

Motocikli "Harlej Dejvidson" moraju biti uvezeni u Indiju po neto vrednosti, izjavio je Tramp za, za vreme dok legendarni američki proizvođač motocikala pokušava da osvoji jedno od najvećih svetskih tržišta. 
Dok je milijarder, američki predsednik, naglasio svoje prošlogodišnjih napore da se uvozne carine na američke motore smanje na pola, Tramp ostaje posvećen tome da prisili Indiju na još više više ustupaka."Pogledajte Indiju ... 100% poreza na motocikle ... Ja sam ga zvao [premijera Modija]. Rekao sam da je to neprihvatljivo. On [Modi] je smanjio carinu za 50 posto u jednom telefonskom pozivu, ”izjavio je Tramp.

"Rekao sam da je to još uvek neprihvatljivo, jer je to 50 posto u odnosu na ništa. To je i dalje neprihvatljivo. I oni rade na tome."

 
 
Tokom intervjua, američki predsednik je nastavio da brani svoju žestoku protekcionističku politiku koja je njegovu administraciju dovela u sukob sa brojnim tradicionalnim trgovinskim partnerima.


„Mi smo banka koju svi žele da opljačkaju. I to je ono što su radili dugo vremena“, tvrdi Trump, obećavajući da će nastaviti raditi na smanjenju trgovinskog deficita od 800 milijardi dolara.

„Više nismo budale. Mi više nismo budalasta zemlja koja to radi loše."

Indijski trgovinski odnosi sa SAD-om pogoršali su se kada je Tramp i dalje diktirao svoje uslove trgovine. Prošle godine, Vašington je uveo Indiji carine od 25% za čelik i 10% za aluminijum, dok je s druge strane tražio koncesije za uvoz iz Nju Delhija. Upravo ovog meseca Indija je zvanično uklonjena iz Opšteg sistema preferencijala, sporazuma o bescarinskom uvozu, po kojem je bilo dozvoljeno da se izvozi preko pet milijardi dolara robe na američko tržište godišnje. Štaviše, administracija je prisilila Indiju da prestane da kupuje naftu od Irana i Venecuele, te joj naredila da raskine svoj sporazum s Rusijom o nabavci PVO sistema S-400.Nju Delhi, koji je u više navrata naglasio da neće kompromitovati svoj ekonomski razvoj ili ugroziti svoju nacionalnu bezbednost, ugostiće američkog državnog sekretara ovog meseca. Majk Pompeo će otputovati u Indiju kako bi "proširio partnerstvo" kao podršku američkoj viziji Indo-pacifičkog regiona.

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Carlos Barria / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Zapadna ekonomska ograničenja lišila su rusku ekonomiju iznosa od 50 milijardi dolara, ali je Evropska unija teže pogođena, izgubivši 240 milijardi dolara od 2014. godine, rekao je ruski predsednik...


Ukrajinski „Naftogaz“ predložio je ruskom „Gaspromu“ da nakon isteka aktuelnog ugovora krajem godine potpišu novi koji će umesto tranzita gasa kroz teritoriju Ukrajine podrazumevati takozvani „svop“,

Američki dolar je anahronizam moderne svetske ekonomije, kaže direktor Spoljne obaveštajne službe Rusije, Sergej Nariškin. Govoreći na međunarodnom sastanku predstavnika bezbednosti, on je rekao: "Čini se nenormal


  Evropske zemlje bi mogle da se suoče sa nestašicom gasa u slučaju da se Moskva i Kijev ne dogovore o produžetku ugovora o tranzitu tog energenta koji ističe krajem...

Prošlo je mesec dana od početka „slučaja ’Huavej‘“, odnosno otkako je američka administracija povukla prvi očigledni ofanzivni potez u, već duže vreme, tinjajućem trgovinskom ratu sa Kinom.


Teheran će do 27. juna povećati proizvodnju uranijuma izvan granica koje je postavio nuklearni sporazum iz 2015. godine, izjavio je u ponedjeljak po


Ostale novosti iz rubrike »