eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: „Neprihvatljivo!“ Tramp zahteva od Indije da ukine carine motocikle „Harlej Dejvidson“

RT: „Neprihvatljivo!“ Tramp zahteva od Indije da ukine carine motocikle „Harlej Dejvidson“
11.06.2019. god.


Indija mora da smanji uvozne carine na američku robu, posebno motocikle, na nulu, zahteva američki predsednik Donald Tramp, usred eskalirajućih trgovinskih napetosti sa južnoazijskim državama, naglašavajući da SAD više neće biti “pljačkane”.

Motocikli "Harlej Dejvidson" moraju biti uvezeni u Indiju po neto vrednosti, izjavio je Tramp za, za vreme dok legendarni američki proizvođač motocikala pokušava da osvoji jedno od najvećih svetskih tržišta. 
Dok je milijarder, američki predsednik, naglasio svoje prošlogodišnjih napore da se uvozne carine na američke motore smanje na pola, Tramp ostaje posvećen tome da prisili Indiju na još više više ustupaka."Pogledajte Indiju ... 100% poreza na motocikle ... Ja sam ga zvao [premijera Modija]. Rekao sam da je to neprihvatljivo. On [Modi] je smanjio carinu za 50 posto u jednom telefonskom pozivu, ”izjavio je Tramp.

"Rekao sam da je to još uvek neprihvatljivo, jer je to 50 posto u odnosu na ništa. To je i dalje neprihvatljivo. I oni rade na tome."

 
 
Tokom intervjua, američki predsednik je nastavio da brani svoju žestoku protekcionističku politiku koja je njegovu administraciju dovela u sukob sa brojnim tradicionalnim trgovinskim partnerima.


„Mi smo banka koju svi žele da opljačkaju. I to je ono što su radili dugo vremena“, tvrdi Trump, obećavajući da će nastaviti raditi na smanjenju trgovinskog deficita od 800 milijardi dolara.

„Više nismo budale. Mi više nismo budalasta zemlja koja to radi loše."

Indijski trgovinski odnosi sa SAD-om pogoršali su se kada je Tramp i dalje diktirao svoje uslove trgovine. Prošle godine, Vašington je uveo Indiji carine od 25% za čelik i 10% za aluminijum, dok je s druge strane tražio koncesije za uvoz iz Nju Delhija. Upravo ovog meseca Indija je zvanično uklonjena iz Opšteg sistema preferencijala, sporazuma o bescarinskom uvozu, po kojem je bilo dozvoljeno da se izvozi preko pet milijardi dolara robe na američko tržište godišnje. Štaviše, administracija je prisilila Indiju da prestane da kupuje naftu od Irana i Venecuele, te joj naredila da raskine svoj sporazum s Rusijom o nabavci PVO sistema S-400.Nju Delhi, koji je u više navrata naglasio da neće kompromitovati svoj ekonomski razvoj ili ugroziti svoju nacionalnu bezbednost, ugostiće američkog državnog sekretara ovog meseca. Majk Pompeo će otputovati u Indiju kako bi "proširio partnerstvo" kao podršku američkoj viziji Indo-pacifičkog regiona.

Izvor: Vostok / RT 


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Carlos Barria / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »