eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Sankcije nisu uticale na rast ruske ekonomije

Sankcije nisu uticale na rast ruske ekonomije
06.06.2019. god.


Svetska banka je saopštila o rekordnom rastu ekonomije Rusije 2018. godine, navodi se u izveštaju „Perspektive svetske ekonomije: rast napetosti, pad investicija“.


Tako je, prema izveštaju, prošle godine ruska ekonomija dostigla šestogodišnji maksimum sa pokazateljem od 2,3 odsto.

Prema mišljenju analitičara, Rusija je uspela da postigne takav rezultat zahvaljujući povećanju svetskih cena nafte, povećanju profita od izvoza, kao i realizaciji nekoliko velikih energetskih projekata i održavanju Svetskog prvenstva u fudbalu. Pritom se naglašava da na ovaj pokazatelj nije uticalo jačanje međunarodnih sankcija i pritisak svetskog finansijskog tržišta.

Međutim, Svetska banka je takođe smanjila prognoze za rast ruske ekonomije na kraju 2019. godine. Stručnjaci su smanjili aprilsku prognozu sa 1,4 na 1,2 odsto. To je uzrokovano smanjenjem proizvodnje nafte, oštrijom monetarnom politikom, kao i povećanjem PDV-a na početku godine.

Osim toga, Svetska banka je smanjila svoje prognoze za svetski ekonomski rast u 2019. godini sa 3 na 2,6 odsto, a 2020. godine, prema mišljenju analitičara, rast će iznositi 2,7 odsto.

Razlozi za pogoršanje prognoza u Svetskoj banci su globalna tendencija da se stvore trgovinske barijere, finansijski „potresi“, kao i nagli pad ekonomija nekoliko vodećih zemalja. Na primer, prema prognozama će u Sjedinjenim Američkim Državama ekonomija porasti do 2,5 odsto do kraja ove godine, a 2020. ta brojka će pasti na 1,7 odsto.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »