eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Izbacivanje dolara? Rusija i Kina dogovorile bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama tokom sastnka Putina i Đinpinga

RT: Izbacivanje dolara? Rusija i Kina dogovorile bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama tokom sastnka Putina i Đinpinga
05.06.2019. god.

 
Rusija i Kina su napravile još jedan korak dalje od američkog dolara nakon što su se dve zemlje složile da razvijaju bilateralnu trgovinu koristeći rublju i juan.

To je samo jedan od glavnih dogovora postignutih nakon što su predsjednici dveju zemalja, Vladimir Putin i Ksi Đinping, održali razgovore u Moskvi.

"Rusija i Kina nameravaju da razviju praksu poravnanja u nacionalnim valutama", rekao je Putin novinarima na konferenciji za novinare nakon razgovora s kineski kolegom. On je dodao da su države potpisale međuvladine sporazume o proširenju korišćenja juana i rublje u bilateralnim finansijskim operacijama.

Nacrt vladine uredbe o trgovini u nacionalnim valutama objavljen je ranije tokom dana. Dokumentom je predviđeno da Moskva i Peking sarađuju na razvoju nacionalnih platnih sistema, kao i da olakšaju prekogranična plaćanja u nacionalnim i drugim valutama.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Sputnik / Alexandr Demyanchuk/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »