eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Dojče banka konfiskovala 20 tona venecuelanskog zlata, nakon raskidanja sporazuma o kreditu

RT: Dojče banka konfiskovala 20 tona venecuelanskog zlata, nakon raskidanja sporazuma o kreditu
05.06.2019. god.


Najveći nemački kreditor, Dojče banka, preuzela je kontrolu nad 20 tona zlata koje su pripadale Venecueli kao zalog, nakon što Karakas nije ispunio uslove kredita u vrednosti od 750 miliona američkih dolara.

Zaplena dolazi kao deo dogovora između Bolivijske Republike i zajmodavca iz 2016. godine, izveštava Blumberg. Prema uslovima sporazuma, Venecuela je dobila gotovinski kredit od Dojče banke u vrednosti od 750 miliona dolara, te stavila 20 tona zlata kao zalog. Po trenutnoj tržišnoj vrednosti, 20 tona zlata vredi skoro 1,3 milijarde dolara.

Početni sporazum je trebao da istekne 2021. godine, ali je raskinut ranije zbog propuštenih plaćanja kamata, prema neimenovanim izvorima koji su upućeni u ovo pitanje, navodi agencija.

Pogođena sankcijama, Venecuela se poslednjih godina suočava sa najtežom ekonomskom krizom u istoriji zemlje. Ekonomski pad, praćen oštrom recesijom, hiperinflacijom i sve većim deficitom osnovnih namirnica, značajno je pojačan političkim previranjima, koja su se pojačala stalnim pritiskom SAD-a.


latinoamerička zemlja bila je podvrgnuta oštrim američkim sankcijama u proteklih nekoliko godina. Bela kuća je uvela ograničenja na izvoz nafte iz Venecuele, ključni izvor prihoda zemlje, kao i na poslovanja u vezi sa zlatom, što otežava prodaju iskopanog zlata u inostranstvu. Sjedinjene Američke Države su zaplenile sedam milijardi dolara državne naftne kompanije PDVSA i njene američke podružnice Citgo, nakon što je Vašington dao punu podršku samoproglašenom "privremenom predsedniku" Huanu Guaidu.

Najnoviji dešavanje s nemačkim zajmodavcem dolazi nekoliko meseci nakon što Venecuela nije ispunila rok za otkup zlata od međunarodnog bankarskog giganta "Citigrup" za skoro 1,1 milijardu dolara.

U januaru je Banka Engleske blokirala pokušaje Venecuele da povrati zlato vredno 1,2 milijarde dolara pohranjeno u njenim trezorima. Karakas drži deo svojih zlatnih rezervi u Londonu.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Global Look Press / Christian Ohde / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru saopštio o delimičnom trgovinskom sporazumu postignutom sa Pekingom, predstavljajući ga kao "najvećim i najboljim poslom ikada postignutim" za američke poljoprivrednike.


Moskva i Rijad nisu zainteresovani za visoke cene nafte, izjavio je portparol Kremlja novinarima uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina kraljevstvu u oktobru. „Zajedno sa Saudijskom Arabijom, zainteresova


Narodna poslanica Studenka Kovačević (SNS) izjavila je da je rebalans budžeta pokazatelj dobrog rada Vlade Srbije u oblasti finansija i ekonomije.

U okviru Ruske energetske nedelje koja se održava u Moskvi, generalni direktor „


U Danskoj više ne postoje politička pitanja i problemi u vezi postavljanja gasovoda "Severni tok 2" u njenu ekskluzivnu ekonomsku zonu,


Ostale novosti iz rubrike »