eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Dojče banka konfiskovala 20 tona venecuelanskog zlata, nakon raskidanja sporazuma o kreditu

RT: Dojče banka konfiskovala 20 tona venecuelanskog zlata, nakon raskidanja sporazuma o kreditu
05.06.2019. god.


Najveći nemački kreditor, Dojče banka, preuzela je kontrolu nad 20 tona zlata koje su pripadale Venecueli kao zalog, nakon što Karakas nije ispunio uslove kredita u vrednosti od 750 miliona američkih dolara.

Zaplena dolazi kao deo dogovora između Bolivijske Republike i zajmodavca iz 2016. godine, izveštava Blumberg. Prema uslovima sporazuma, Venecuela je dobila gotovinski kredit od Dojče banke u vrednosti od 750 miliona dolara, te stavila 20 tona zlata kao zalog. Po trenutnoj tržišnoj vrednosti, 20 tona zlata vredi skoro 1,3 milijarde dolara.

Početni sporazum je trebao da istekne 2021. godine, ali je raskinut ranije zbog propuštenih plaćanja kamata, prema neimenovanim izvorima koji su upućeni u ovo pitanje, navodi agencija.

Pogođena sankcijama, Venecuela se poslednjih godina suočava sa najtežom ekonomskom krizom u istoriji zemlje. Ekonomski pad, praćen oštrom recesijom, hiperinflacijom i sve većim deficitom osnovnih namirnica, značajno je pojačan političkim previranjima, koja su se pojačala stalnim pritiskom SAD-a.


latinoamerička zemlja bila je podvrgnuta oštrim američkim sankcijama u proteklih nekoliko godina. Bela kuća je uvela ograničenja na izvoz nafte iz Venecuele, ključni izvor prihoda zemlje, kao i na poslovanja u vezi sa zlatom, što otežava prodaju iskopanog zlata u inostranstvu. Sjedinjene Američke Države su zaplenile sedam milijardi dolara državne naftne kompanije PDVSA i njene američke podružnice Citgo, nakon što je Vašington dao punu podršku samoproglašenom "privremenom predsedniku" Huanu Guaidu.

Najnoviji dešavanje s nemačkim zajmodavcem dolazi nekoliko meseci nakon što Venecuela nije ispunila rok za otkup zlata od međunarodnog bankarskog giganta "Citigrup" za skoro 1,1 milijardu dolara.

U januaru je Banka Engleske blokirala pokušaje Venecuele da povrati zlato vredno 1,2 milijarde dolara pohranjeno u njenim trezorima. Karakas drži deo svojih zlatnih rezervi u Londonu.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • foto: © Global Look Press / Christian Ohde / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Poljska vraća zlato iz prekomorskih zemalja, nakon što je u prošloj godini udvostručila svoje zalihe. Centralne banke u celom svetu su se povećale svoje zalihe zlata poslednjih godina, odmičući...


Nekada jedan od glavnih investitora sa preko 170 milijardi dolara u američkim trezorskim zapisima, Rusija je nastavila da smanjuje svoje učešće u američkom dugu u maju na skoro 12...

Savremena laboratorija za kontrolu kvaliteta avio-goriva počela je sa radom u okviru Naučno-tehnološkog centra NIS-a. Nova laboratorija nalazi se u Aeroservisu u Beogradu, specijalizovanom objektu za skladištenje i distribuciju...


Kineska trgovina sa zemljama koje učestvuju u njenoj ambicioznoj inicijativi "Jedan pojas jedan put" (BRI) raste i dostigla je 4,24 biliona juana (617,5 milijardi dolara) u prvoj polovini ove...

Vlada Ukrajine produžila je do 31. decembra 2020. zabranu uvoza robe iz Rusije u zemlju, navodi se u saopštenju internet stranici Vlade Ukrajine. Odgovarajuća odluka usvojena je petog jula.


Predstavnički dom SAD usvojio je amandman na nacrt budžeta za odbranu za 2020. godinu, kojim se zabranjuje da se vrše operacije sa ruskim državnim dugom, sa ciljem da se...


Ostale novosti iz rubrike »