eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima

Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima
08.02.2019. god.


Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima, a ne antiruskim instrukcijama Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


„Zna se da će Evropska unija razmatrati pitanje izmene tzv. ’Gasne direktive trećeg energetskog paketa‘. Izmene podrazumevaju proširenje odredbi trećeg energetskog paketa, odnosno zakonodavstva EU na magistralne pomorske gasovode iz trećih zemalja. Usvajanje tih amandmana, prema mišljenju Rusije, značajno će otežati realizaciju i buduće finansiranje ’Severnog toka 2‘, o čemu su mnogo puta govorili eksperti“, objasnila je portparolka.

Ona je podsetila da je stav Rusije da je „Severni tok 2“ od samog početka komercijalni projekat, čiji je glavni cilj da odgovori na zahteve evropskih potrošača.

„Cilj je diversifikacija ruta isporuke ruskog gasa Evropi i sa tog stanovišta, njegova uspešna realizacija neće doprineti slabljenju, kao što pokušavaju da predstave njegovi protivnici, već jačanju energetske bezbednosti Evropske unije“, objasnila je Zaharova.

„S tim u vezi izražavamo nadu da će se zemlje-članice EU prilikom donošenja odluka voditi sopstvenim nacionalnim interesima, interesima svog sopstvenog, nacionalnog biznisa i, naravno, strogo govoreći, interesima glavnog subjekta, odnosno evropskih potrošača. One definitivno ne treba da polaze od očiglednih antiruskih instrukcija koje redovno dolaze iz Vašingtona“, dodala je Zaharova.


  • Izvor
  • foto: © North stream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »