eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima

Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima
08.02.2019. god.


Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima, a ne antiruskim instrukcijama Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


„Zna se da će Evropska unija razmatrati pitanje izmene tzv. ’Gasne direktive trećeg energetskog paketa‘. Izmene podrazumevaju proširenje odredbi trećeg energetskog paketa, odnosno zakonodavstva EU na magistralne pomorske gasovode iz trećih zemalja. Usvajanje tih amandmana, prema mišljenju Rusije, značajno će otežati realizaciju i buduće finansiranje ’Severnog toka 2‘, o čemu su mnogo puta govorili eksperti“, objasnila je portparolka.

Ona je podsetila da je stav Rusije da je „Severni tok 2“ od samog početka komercijalni projekat, čiji je glavni cilj da odgovori na zahteve evropskih potrošača.

„Cilj je diversifikacija ruta isporuke ruskog gasa Evropi i sa tog stanovišta, njegova uspešna realizacija neće doprineti slabljenju, kao što pokušavaju da predstave njegovi protivnici, već jačanju energetske bezbednosti Evropske unije“, objasnila je Zaharova.

„S tim u vezi izražavamo nadu da će se zemlje-članice EU prilikom donošenja odluka voditi sopstvenim nacionalnim interesima, interesima svog sopstvenog, nacionalnog biznisa i, naravno, strogo govoreći, interesima glavnog subjekta, odnosno evropskih potrošača. One definitivno ne treba da polaze od očiglednih antiruskih instrukcija koje redovno dolaze iz Vašingtona“, dodala je Zaharova.


  • Izvor
  • foto: © North stream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Mađarska je od „Gasproma“ dobila garancije za isporuke gasa u 2020. godini, čak i ako pregovori Moskve i Kijeva o gasnom tranzitu ka EU ne budu urodili plodom, saopštio...


G-Drive Racing tim na Sajmu automobila u Beogradu


Rusija je završila inženjerske radove na svom delu železničkog mosta preko reke Amur od Jevrejske autonomne regije u Kini, čime su oba dela mesta povezana, navodi se na sajtu...

Predsednik Vladimir Putin izjavio je da će danas biti pokrenuta eksploatacija novog nalazišta gasa na Jamalu, gde se procenjuje da „plavog energenta“ ima toliko da eksploatacija na tom nalazištu...


Završni spoj koji povezuje morski i kopneni deo gasovoda „Turski tok“ zavaren je u Turskoj, saopštio je izvođač radova „Turk strim“.


Ostale novosti iz rubrike »