eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima

Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima
08.02.2019. god.


Rusija se nada da će se evropske zemlje u odlukama o „Severnom toku 2“ rukovoditi sopstvenim interesima, a ne antiruskim instrukcijama Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


„Zna se da će Evropska unija razmatrati pitanje izmene tzv. ’Gasne direktive trećeg energetskog paketa‘. Izmene podrazumevaju proširenje odredbi trećeg energetskog paketa, odnosno zakonodavstva EU na magistralne pomorske gasovode iz trećih zemalja. Usvajanje tih amandmana, prema mišljenju Rusije, značajno će otežati realizaciju i buduće finansiranje ’Severnog toka 2‘, o čemu su mnogo puta govorili eksperti“, objasnila je portparolka.

Ona je podsetila da je stav Rusije da je „Severni tok 2“ od samog početka komercijalni projekat, čiji je glavni cilj da odgovori na zahteve evropskih potrošača.

„Cilj je diversifikacija ruta isporuke ruskog gasa Evropi i sa tog stanovišta, njegova uspešna realizacija neće doprineti slabljenju, kao što pokušavaju da predstave njegovi protivnici, već jačanju energetske bezbednosti Evropske unije“, objasnila je Zaharova.

„S tim u vezi izražavamo nadu da će se zemlje-članice EU prilikom donošenja odluka voditi sopstvenim nacionalnim interesima, interesima svog sopstvenog, nacionalnog biznisa i, naravno, strogo govoreći, interesima glavnog subjekta, odnosno evropskih potrošača. One definitivno ne treba da polaze od očiglednih antiruskih instrukcija koje redovno dolaze iz Vašingtona“, dodala je Zaharova.


  • Izvor
  • foto: © North stream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Sankt Peterburgu porinut je treći po redu univerzalni atomski ledolomac „Ural“, projekta 22220. U naredne tri godine on će biti završen i predat na korišćenje.


Predstavnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u Vladi Ukrajine Andrej Gerus priznao je da u ovom trenutku Kijev ne može da prekine ekonomske odnose sa Rusijom, govoreći za ZV kanal ...

Pad pokrića uvoza deviznim rezervama nije nastao zbog pada rezervi, već zbog višeg uvoza, ali ne uvoza potrošne robe, kako je bilo ranije, kaže guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka...


U okviru programa razmene iskustava „Mladi profesionalci“, koji zajednički realizuju  „Ruske železnice“ o.a.d. i „Nemačke železnice“ a.d. u Moskvi je 22. maja 2019. godine održan sastanak rukovod

Nemačka odbacuje eksteritorijalne sankcije koje bi SAD mogle da uvedu kompanijama koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, saopštio je na konferenciji za novinare portparol Ministarstva ekonomije Nemačke,...Ostale novosti iz rubrike »