eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Nisu dobre vesti za dolar? Rusija i Turska izbacuju američku valutu u relizaciji sporazuma o sistemima S-400

RT: Nisu dobre vesti za dolar? Rusija i Turska izbacuju američku valutu u relizaciji sporazuma o sistemima S-400
29.11.2018. god.


Izvor: Vostok / RT

Obe zemlje suočene sa pritiskom iz Vašingtona, Rusija i Turska izbacaju američki dolar u realizaciji sporazuma o raketnim sistemima S-400, i to će činiti u budućnosti, rekao je ruski lider Vladimir Putin.

"Razumemo da ako obavimo transakcije u američkim dolarima, one neće proći", rekao je Putin novinarima, navodeći njegove nedavne razgovore s turskim liderom Redžepom Taipom Erdoganom.

"Tako smo razmotrili još jednu opciju."

Govoreći na poslovnom forumu u Moskvi, ruski predsednik je naglasio da je sporazum o S-400 "bez dolara" sa Turskom samo jedan nedavni primer pristupa koji dele dve zemlje. Isto će se odnositi i na "druge vrste roba", istakao je on.


"Nemamo cilj da napustimo dolar, ali smo prisiljeni da to učinimo. I, uveravam vas, to ćemo učiniti", rekao je Putin, dodajući da će to na kraju omogućiti globalnu trgovinu sigurnijom i efikasnijom.


Rusija i Turska su razgovarale o prelasku sa američkog dolara na rublju i liru u bilateralnoj trgovini, pošto su obe države doživele razilaženja sa Vašingtonom. Ekonomske veze Moskve konstantno su pod udarom sankcija SAD-a, a koje su počele da se gomilaju nakon izbijanja političke krize u Ukrajini, te Krim glasao da se vrati Rusiji.

Ankara se takođe suočava sa rizikom da krši američke zakone o sankcijama prilikom kupovine oružja iz Rusije ili nafte iz Irana. Političari u Vašingtonu su dodatno pokušali da pritisnu Tursku da odustane od kupovine ruskih PVO sistema S-400. Kongres SAD-a je čak koristio sporazum kao izgovor da se odloži pošiljka 100 aviona F-35 Turskoj.

To je podstaklo predsednika Erdogana da se bori protiv dominacije američke valute u svetskoj trgovini. Ankara mora "postepeno da zaustavi monopol dolara jednom za svagda", rekao je Erdogan u septembru, istovremeno zagovarajući prelazak na alternativne valute u transakcijama.

Erdogan je optužio SAD za vođenje "ekonomskog rata" protiv sveta i optužio Vašington za pad turske lire, koja je ove godine pala na rekordni novi.

"Amerika se ponaša kao divlji vukovi", tvrdi turski lider.

"Korišćenje dolara samo nam šteti."

Pogođena brojnim sankcijama od strane Zapada, Moskva je izabrala sličan put.

"Uzimajući u obzir s čime se susrećemo dok radimo sa dolarima, sve više zemalja želi da trguje u nacionalnim valutama", napomenuo je Vladimir Putin ranije.

"To je ono prema čemu ćemo postepeno ići", rekao je predsednik.

U međuvremenu, prvi S-400 će biti dostavljen Turskoj u oktobru 2019. godine.


  • Izvor
  • foto: © Sergei Karpukhin / Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev


Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva

Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Moskva prkosi apokaliptičnim prognozama, piše časopis

Poljoprivredni proizvođači u Poljskoj su ogorčeni što njihovi ukrajinski konkurenti mogu da prodaju žito u EU bez plaćanja carina


Ograničenje se neće odnositi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije i na Južnu Osetiju, Abhaziju, Mongoliju i Uzbekistan.


Ostale novosti iz rubrike »