eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Kijev: Upozoravamo Evropu da ne učestvuje u projektu „Severni tok 2“

Kijev: Upozoravamo Evropu da ne učestvuje u projektu „Severni tok 2“
08.11.2018. god.


Ukrajina upozorava Evropu da ne učestvuje u izgradnji gasovoda "Severni tok 2",  izjavio je predsednik Vrhovne rade Andrej Parubij na konferenciji "Lekcije hibridne decenije: šta je potrebno znati za uspešno napredovanje", preneo je Ukrinform.

"Ukrajinski parlament, vlada i predsednik istupaju i upozoravaju Evropu da ne učestvuje u projektu `Severni tok 2`. Jer, mi kao niko, znamo kako Rusija može da iskoristi energetski bič kako bi vršila korupciju i uticala na političku elitu", rekao je on.


Po njegovom mišljenju, energetska bezbednost je veoma važan element sigurnosti, ne samo u Ukrajini, već i u celom slobodnom svetu.

Pored toga, Parubij je predstavio ideju da pozove Sjedinjene Američke Države da koriste sistem prenosa gasa Ukrajine kako bi "zaštitili" Ukrajinu od Rusije.

"Ja lično istupam sa inicijativom da ukrajinski gasni sistem, koji je danas glavni element tranzita, trebao imati platformu za razmenu sa našim američkim kolegama, tako da energetska strategija Rusije da preuzme kontrolu nad ukrajinskim sistemom nikada ne bude realizovana na bilo koji način", dodao je on .

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut  • Izvor
  • foto: © North stream/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Ukrtransnafta“ obnovila je tranzit ruske nafte preko gasovoda „Družba“ do zemalja Evropske unije, saopštila je ova ukrajinska naftna kompanija.


Projekat „Severni tok 2“ je u velikoj meri već realizovan, Kremlj računa na to da će izgradnja gasovoda biti privedena kraju i da će cevovod biti pušten u eksploataciju,...

Srbija je započela još jednu stratešku investiciju — gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz „Turskog toka“, što će joj...


Ministar energetike SAD Rik Peri izjavio je da SAD planiraju uskoro da uvedu sankcije protiv „Severnog toka 2“, prenosi agencija „Blumberg“.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je da su u 2018-2019. godini u 56 opština i gradova zakupljene rekordne površine zemljišta u državnoj svojini.Ostale novosti iz rubrike »