eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Putin: Rusija će se kretati ka dedolarizaciji ekonomije zbog sopstvene bezbednosti, jer nam stalno uvode neke sankcije

Putin: Rusija će se kretati ka dedolarizaciji ekonomije zbog sopstvene bezbednosti, jer nam stalno uvode neke sankcije
19.10.2018. god.

Putin smatra da SAD seku granu na kojoj sede, podvrgavajući sumnji dolar kao univerzalno platežno sredstvo i jedinu rezervnu valutu.

„Nedavno sam govorio da naši američki prijatelji seku granu na kojoj sede, zato što dovode u pitanje pouzdanost dolara kao univerzalnog instrumenta u međunarodnim plaćanjima. To je, ponavljam, po mom mišljenju tipična greška carstva. Zašto? Zato što carstvo uvek misli da može da dozvoli neke greške, može da ima neke troškove, jer je njegova moć takva da to ništa ne znači“, objasnio je Putin.

„Ali broj ovih troškova i grešaka raste i dolazi vreme kada više neće moći da se izađe na kraj u oblasti bezbednosti ili ekonomije. Po svemu sudeći, naši američki prijatelji se tako i ponašaju. Oni podrivaju poverenje u dolar kao univerzalnog platežnog instrumenta, kao jedina svetska rezervne valute. I, naravno, svi su počeli da razmišljaju (o prelasku na plaćanja u nacionalnim valutama)“, dodao je ruski predsednik.

On je naglasio da zemlje Evropske unije žele da trguju sa Iranom. „U svakom slučaju će neko otići (zbog sankcija SAD zemljama koje posluju sa Iranom). Oni koji nisu vezani za američko tržište će sa zadovoljstvom nastaviti tamo da rade. Moramo da obezbedimo plaćanja i zbog toga se smišlja nešto drugo osim SVIFT-a. Zbog toga se sve više prelazi na plaćanja u nacionalnim valutama“, precizirao je Putin.

„Rusija će se kretati ka dedolarizaciji ekonomije, ali ne da bi podrivala ovu valutu, već zbog sopstvene bezbednosti, jer nam stalno uvode neke sankcije… Ne daju nam mogućnost da radimo u dolarima“, zaključio je ruski predsednik.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Ruski spoljni dug je 1. januara 2019. godine iznosio 453,7 milijardi dolara, što je smanjenje od 12 odsto, odnosno 64,4 milijarde dolara, za godinu dana, navodi se na sajtu...

Novi ugovor za tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu nakon 2019. godine trebao bi biti komercijalno atraktivan, a trasa konkurentna, izjavio je ministar energetike Aleksandar Novak u intervjuu za TV...


Izgradnja gasovoda turskog toka (interkonektor) od granice Bugarske i Srbije do granice Srbije i Mađarske može početi u martu 2019. godine, izjavio je Dušan Bajatović, generalni direktor državne kompanije...

Moguće američke sankcije nemačkim kompanijama koje su uključene u izgradnju gasovoda „Severni tok 2“ izazvane su zabrinutošću Vašingtona zbog energetske bezbednosti Evrope i tranzita ruskog gasa preko Ukrajine, izjavio...


Prema preliminarnim podacima, "Gasprom" je isporučio Srbiji preko 2,5 milijardi kubnih metara gasa 2018. godine, izjavio je novinarima pomoćnik predsednika Ptuina, Jurij Ušakov.


Ostale novosti iz rubrike »