eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Putin: Rusija će se kretati ka dedolarizaciji ekonomije zbog sopstvene bezbednosti, jer nam stalno uvode neke sankcije

Putin: Rusija će se kretati ka dedolarizaciji ekonomije zbog sopstvene bezbednosti, jer nam stalno uvode neke sankcije
19.10.2018. god.

Putin smatra da SAD seku granu na kojoj sede, podvrgavajući sumnji dolar kao univerzalno platežno sredstvo i jedinu rezervnu valutu.

„Nedavno sam govorio da naši američki prijatelji seku granu na kojoj sede, zato što dovode u pitanje pouzdanost dolara kao univerzalnog instrumenta u međunarodnim plaćanjima. To je, ponavljam, po mom mišljenju tipična greška carstva. Zašto? Zato što carstvo uvek misli da može da dozvoli neke greške, može da ima neke troškove, jer je njegova moć takva da to ništa ne znači“, objasnio je Putin.

„Ali broj ovih troškova i grešaka raste i dolazi vreme kada više neće moći da se izađe na kraj u oblasti bezbednosti ili ekonomije. Po svemu sudeći, naši američki prijatelji se tako i ponašaju. Oni podrivaju poverenje u dolar kao univerzalnog platežnog instrumenta, kao jedina svetska rezervne valute. I, naravno, svi su počeli da razmišljaju (o prelasku na plaćanja u nacionalnim valutama)“, dodao je ruski predsednik.

On je naglasio da zemlje Evropske unije žele da trguju sa Iranom. „U svakom slučaju će neko otići (zbog sankcija SAD zemljama koje posluju sa Iranom). Oni koji nisu vezani za američko tržište će sa zadovoljstvom nastaviti tamo da rade. Moramo da obezbedimo plaćanja i zbog toga se smišlja nešto drugo osim SVIFT-a. Zbog toga se sve više prelazi na plaćanja u nacionalnim valutama“, precizirao je Putin.

„Rusija će se kretati ka dedolarizaciji ekonomije, ali ne da bi podrivala ovu valutu, već zbog sopstvene bezbednosti, jer nam stalno uvode neke sankcije… Ne daju nam mogućnost da radimo u dolarima“, zaključio je ruski predsednik.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Alekseй Suhorukov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sjedinjene Američke Države i Ukrajina će nastojati da se projekat magistralnog gasovoda iz Rusije u Evropu ne ostvari, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo na sastanku sa ukrajinskim...


Atina agituje u Briselu za izgradnju drugog kraka „Turskog toka“ kroz grčku teritoriju, izjavio je premijer zemlje Aleksis Cipras. „U ovom trenutku izučavaju se mogućnosti preusmeravanja kraka sa magistraln


Tri tankera s ruskim tečnim prirodnim gasom upućena su u proteklom periodu u SAD, saopštila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


Kompanija „RŽD Internešnl“ pristupila je ugradnji prvih dvaju raspona na železničkom vijaduktu u plavnom delu Dunava na deonici Stara Pazova – Novi Sad pruge Beograd – Budimpešta.


Ostale novosti iz rubrike »